Avondje uit – maart 2016

NVBS-afdeling Rotterdam: meegebrachte beelden over Zwitserland

door Sjoerd Bekhof

Een verrassingsavond waarvoor de leden hun plaatjes en verhalen kunnen inbrengen. Wie gaat iets vertellen over bijvoorbeeld de Gotthardbahn, nu de tunnel nog niet open is? Of wie toont foto’s van de vele smalspoorlijnen met zelfs goederentreinen, maar ook de beroemde Glacier Express, vooral voor vermogenden? Of over het gemengde bedrijf in Luzern, waar smalspoor en normaalspoor broederlijk naast en met elkaar bestaan.
Een tochtje met een van de fraaie raderboten over de grote meren. Ook daar is nog pure stoom te beleven.
De afdeling Rotterdam komt op donderdag 14 april om 20 uur bijeen in de Prinsekerk, Schepenstraat 69, vijf minuten lopen langs de Spoorsingel vanaf Rotterdam Centraal, uitgang Blijdorpzijde.

In 2009 werden aan het Landwasserviaduct omvangrijke renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. Achter grote rode schermen werd het werk uitgevoerd, terwijl de treindienst door ging. Op de foto een gemengde personen – goederentrein naar Tiefencastel en Chur. Foto: Sjoerd Bekhof.


NVBS-afdeling Zuid-Limburg: Berliner Metamorphosen

“Berlin ist eine Reise wert”. Een spreuk die jarenlang gold om bezoekers naar die stad te lokken. Berlijn biedt op velerlei gebied aanleiding voor een bezoek. Is het niet de veelheid aan musea, het muziekleven, de vele “scenes”, de multiculturele wereld, dan wel de verdraagzaamheid die de Berlijners in hun wisselende tijdsbeelden aan de dag hebben gelegd. De volkomen treurigheid na 1945, toen de stad in puin lag en die de componist Richard Strauss inspireerde tot de Metamorphosen, de verdeling in de geallieerde sectoren, de blokkade met de luchtbrug en de bouw van de Muur in 1961 die leidde tot een afzondering van West-Berlijn te midden van de DDR. De gecontroleerde verbindingen met West-Duitsland, denk maar aan de chicanes aan de grenzen. De grootscheepse verbouwing van het spoorwegnet om te verhinderen dat de treinen uit de DDR door West-Berlijns gebied zouden rijden en het uitwonen van de door de West-Berlijners geboycotte S-Bahn. West-Berlijn als vluchthaven voor West-Duitsers die de dienstplicht wilden ontlopen, een mondain oord zonder al te grote allures en Oost-Berlijn als zelfbenoemde “Hauptstadt der DDR” waar de toerist voor westers geld min of meer werd gedoogd. De verrassende uitspraak van Günter Schabowski tijdens een persconferentie dat de reisbeperkingen van de DDR-burgers “unverzüglich” (ofwel onmiddellijk) werden opgeheven. Toen, 1989, stond Berlijn voor de zoveelste gedaanteverwisseling en een – naar nu is gebleken grootscheepse – verbouwing. Voor de spoorwegliefhebber het herstel van de S-Bahn, de bouw van het nieuwe “Hauptbahnhof” en een totale reconstructie van het spoorwegnet in West-Berlijn.
John Krijgsman heeft de stad vanaf 1973 zo’n honderd maal bezocht en een indrukwekkend arsenaal aan foto’s en verhalen verzameld. De meeste indruk op hem hebben de dagen in november 1989 gemaakt toen hij na het nieuws van de val van de Muur spoorslags naar Berlijn is gegaan.
Hij zal voor de bezoekers van de afdeling Zuid-Limburg voor een boeiende avond zorgen.
Deze afdeling Zuid komt op vrijdag 8 april om 19.30 uur bijeen in het stationsgebouw van Schin op Geul.
Omgeven door twee Trabants rijdt op 21 juni 1987 museumtram 5274 langs de halte Weissensee over de Ho-Chi-Minstraße en de Berliner Straße. In de huidige situatie heten deze straten Berliner Allee en Indira Gandhistrasse in het stadsdeel Pankow. In de nabijheid bevindt zich de indrukwekkende Joodse begraafplaats ‘Weissensee’. Foto: John Krijgsman.


NVBS-afdeling ’t Gooi: beelden van NS in de vorige eeuw

Presentator Roef Ankersmit heeft weer een deel van zijn omvangrijke archief geopend. In het programma laat hij beelden zien van onder andere het goederenvervoer in Zeeuws Vlaanderen. Diesellocs van de series 2200 en 600 (Hippels) waren daar destijds een dagelijkse verschijning. Ook een paar bijzondere vormen van het reizigersvervoer komen aan de orde, zoals de sneltrein van Hamburg naar Hoek van Holland, in Nederland via Hengelo en Zutphen (!) naar Hoek van Holland. Wat te denken van de Holland-Scandinavië Express en Nord-West Express met bestemmingen Kopenhagen, Berlijn en Moskou? Bietentreinen. Waar oude kolenwagens goed voor waren. Ook de olietreinen verdwenen als gevolg van de sluiting van de bronnen in Schoonebeek.
De presentatie begint op dinsdag 19 april om 19.45 uur in het wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50 in Hilversum, op acht minuten loopafstand van station Hilversum Sportpark.
Op 30 november 1957 passeert bij Eefde een Duits dieseltreinstel type VT08 “Eierkopf” als D72 “Hamburg – London Express”. Deze verbinding heeft in 1957 en 1958 bestaan. Foto: Roef Ankersmit.


Kennismaken met de afdelingen van de NVBS?

De afdelingen van de NVBS organiseren diverse activiteiten, meestal avonden over bepaalde railonderwerpen en soms ook excursies. De op deze pagina genoemde presentaties zijn ook toegankelijk voor niet-leden. De NVBS wil hen namelijk laten kennismaken met deze informatieve en gezellige bijeenkomsten. Van de niet-leden wordt soms een extra bijdrage van één euro gevraagd bovenop de vaste entree­prijs (lees: kostenvergoeding voor zaal­huur), meestal 2,50 euro.

Een agenda met alle activiteiten van de NVBS-afdelingen is te vinden op nvbs.com.