Avondje uit – december 2015

Het jaar uitluiden bij de NVBS-afdeling Den Haag

‘Den Haag’ heeft een keur van sprekers uitgenodigd om op een gezellige (met oliebollen en appelflappen) en informatieve avond het jaar uit te luiden. Onder hen Hans van Lith die een rit per stoomtrein door Zuid-Holland beschrijft (en met dia’s illustreert), waarop van alles fout is gegaan. Daarna gaat het naar het (verre) buitenland met Marc Schram met een beamerpresentatie over het spoorse Madagascar en Hans Casteleijn brengt de bezoeker terug naar de tram van Lissabon in de jaren tachtig. Vervolgens gaat het naar het bijzondere spoorbedrijf aan de Bodensee met Chris Westerduin, naar New Orleans (trams) met Karel Hoorn en tot slot doet Bert van der Kruk verslag van een NVBS-excursie – in 1978 – naar Egypte. Voor de agenda: maandag 28 december, Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan 154 te Den Haag, aanvang 19.45 uur, zaal open vanaf 19.00 uur (ook niet-leden zijn welkom).
De tram van Lissabon in mei 2006. Hans Casteleijn brengt de bezoeker terug naar de Portugese hoofdstad in de jaren tachtig. Foto: Erik Herbschleb.


Primeur voor Rijnland: de actualiteiten in 2015 door het Railtheater Amsterdam

De NVBS-afdeling Rijnland presenteert op 20 januari 2016 het inmiddels traditionele Railjournaal 2015 van Railtheater Amsterdam. Het Journaalteam van het Railtheater Amsterdam heeft uit niet minder dan 4000 foto’s en dia’s een beamerprogramma van zo’n 600 beelden samengesteld, waarin de actualiteiten op spoor- en tramgebied in 2015 de revue zullen passeren. Een afwisselend programma voor trein- en tramliefhebbers. Plaats van handeling is de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten, aanvang 20.00 uur, voor leden en niet-leden. Meer informatie zie hier. Overigens zijn deze railactualiteiten ook te zien in het filmisch jaaroverzicht ‘Railjournaal 2015’ dat het Railtheater op 15 maart 2016 in Hilversum bij de afdeling ‘t Gooi presenteert.

Tijdens de presentatie van het jaarjournaal van het Railtheater Amsterdam in ieder geval aandacht voor WD33, alias NS 162, die present was bij een aantal manifestaties rond de viering van “70 jaar bevrijding”. Op 22 augustus 2015 was de loc aanwezig in Simpelveld bij ‘Weekend at War’ van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Foto: Railtheater Amsterdam.


Zwolle: de geschiedenis van de Nederlandse locomotief- en wagonfabrieken

Op woensdagavond 13 januari 2016 staat de geschiedenis van de Nederlandse locomotief- en wagonfabrieken centraal in een presentatie van Gerard de Graaf bij de NVBS-afdeling Zwolle. Wie niet zo thuis is in deze geschiedenis zal nog wel op de naam Werkspoor komen als bouwer van onder andere de beroemde Hondekoppen en natuurlijk de eerste series van de treinstellen Plan T en V. Tramliefhebbers weten dat Backer en Rueb veel stoomlocomotieven leverde. Gerard de Graaf voegt daar een veelheid van bedrijven aan toe en ontrafelt de vaak vertroebelde geschiedenis. Daarbij mikt hij tijdens die avond op interactie met de bezoekers. Wie zijn presentatie kan aanvullen met interessante feiten, nodigt hij uitdrukkelijk daartoe uit. De afdeling houdt de avonden in het Denksportcentrum Zwolle, Venestraat 15, 8011 GJ Zwolle, aanvang 20.00 uur. Dit centrum bevindt zich vlakbij het NS-station Zwolle. Voor leden en niet-leden.

Kennismaken met de afdelingen van de NVBS?

De afdelingen van de NVBS organiseren diverse activiteiten, meestal avonden over bepaalde railonderwerpen en soms ook excursies. De op deze pagina genoemde presentaties zijn ook toegankelijk voor niet-leden. De NVBS wil hen namelijk laten kennismaken met deze informatieve en gezellige bijeenkomsten. Van de niet-leden wordt soms een extra bijdrage van één euro gevraagd bovenop de vaste entree­prijs (lees: kostenvergoeding voor zaal­huur), meestal 2,50 euro.

Een agenda met alle activiteiten van de NVBS-afdelingen is te vinden op nvbs.com.

Tijdens het jaarjournaal van het Railtheater Amsterdam bij de NVBS-afdeling Rijnland ook aandacht voor tramactualiteiten, zoals de tramparade in Wenen. Op 27 september 2015 verzamelden zich op de Schottenring de oudste deelnemers voor de grote tramparade ter gelegenheid van 150 Jahre Tramway in de Oostenrijkse hoofdstad. Foto: Railtheater Amsterdam.