Avondje uit – januari 2016

NVBS-afdeling Apeldoorn èn Zeeland: leven langs het spoor in Vietnam

Wie nog geen idee heeft waar de vakantiereis dit jaar naartoe moet gaan, kan zich laten inspireren door de bekende Haarlemse spoorwegfotograaf Ernst van Gulden. Hij verzorgt een bijzondere presentatie over het op spoorweggebied minder bekende Vietnam. Een programma over smal- en normaalspoor, afgewisseld met interessante weetjes over Vietnam en de bijzondere schoonheid van dit Aziatische land. Ernst neemt de bezoekers mee op zijn reis van zuid naar noord Vietnam en weet zijn presentatie te larderen met bijzondere details. De gegevens in het kort:
– Afdeling Apeldoorn: woensdag 24 februari 2016,
plaats van handeling: “De Duiker”, Hoenderloseweg 10, 7339 GH Ugchelen.
– Afdeling Zeeland: vrijdag 12 februari 2016 (let op: begint om 19.30 uur),
plaats van handeling: de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, Middelburg. Ook voor niet-leden!

Een treinreis van zuid naar noord in Vietnam. Daarop neemt de bekende Haarlemse fotograaf de bezoekers van de avond in Apeldoorn en Zeeland mee. Hier staat diesellocomotief D10H-236 met de dagelijkse trein (SQN2) van Sài Gòn naar Quy Nhơn gereed voor vertrek in Diêu Trì op 21 maart 2014. Foto: Ernst van Gulden.


NVBS-afdeling Eemland: gevarieerde terugblik in super 8

Onder de titel ‘Lijnen van gisteren in super 8’ neemt Rob de Haan de bezoekers van de afdeling Eemland (Amersfoort) mee terug naar de festiviteiten ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de NVBS, onder andere met een pendeldienst van oude en nieuwe trams in Amsterdam. Maar hij haalt ook ‘beeldende’ herinneringen op aan de Trans Europ Express ‘Edelweiss’. Het belooft een afwisselende avond te worden, want Rob trakteert de bezoekers ook op smalspoorstoom in de DDR in en om de Harz en – onder meer (!) – het omvangrijke ertsvervoer (met stoomlocs) in Oostenrijk op de Erzbergbahn. Voor de agenda: donderdag 11 februari 2016, Verenigingsgebouw ‘Railzicht’, Stationsplein 299, 3818 LE Amersfoort. Railzicht ligt direct naast het P&R parkeerterrein van het NS-station. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Zowel Nederland, Oostenrijk als (Oost-)Duitsland komen aan bod in de super 8-presentatie van Rob de Haan. Enkele maanden voor de Wende fotografeerde Rob stoomloc 99 5906-5 met trein 14449 (de zogeheten Traditionszug Wernigerode – Benneckenstein) op 21 september 1989 tussen Steinerne Renne en Drei Annen Hohne, in de Harz in de voormalige DDR.


NVBS-afdeling Zuid-Limburg: stoom op het Duits hoofdspoor

Al bekend met het Duitse fenomeen Plandampf? Dan biedt de afdeling Limburg Zuid dé gelegenheid hiermee kennis te maken. Bij Plandampf gaat het om oude stoomlocomotieven die tot leven worden gebracht en diverse reizigers- en goederentreinen trekken, net zelden op landschappelijk fraaie trajecten. Bart van ′t Grunewold blikt op deze avond terug op de verschillende stoomevenement in de periode 2011-2015. Een greep uit het programma: stoom langs de Werra, rond Neustadt (Weinstraße), de bekende Schiefe Ebene (in Beieren), in het Münsterland en langs de Rijn. Even vrijhouden in de agenda: vrijdag 12 februari 2016, Restaurant Station Schin op Geul, Baanweg 1. Aanvang: 19.30 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.
Stoomevenementen in Duitsland. Die presenteert Bart van ′t Grunewold bij de NVBS-afdeling Zuid-Limburg. Een van de vele foto’s uit die presentatie: het zogeheten 01 Treffen op de Schiefe Ebene (tussen Neuenmarkt-Wirsberg en Marktschorgast). Voorop loc 01 509 (als 01 0509-8) van Press en als tweede loc 01 533 (als 01 1533-7) van de ÖGEG. De foto is op 20 september 2014 gemaakt bij het bekende fotopunt ′Kilometer 80.0′. Foto: Bart van ′t Grunewold.

Kennismaken met de afdelingen van de NVBS?

De afdelingen van de NVBS organiseren diverse activiteiten, meestal avonden over bepaalde railonderwerpen en soms ook excursies. De op deze pagina genoemde presentaties zijn ook toegankelijk voor niet-leden. De NVBS wil hen namelijk laten kennismaken met deze informatieve en gezellige bijeenkomsten. Van de niet-leden wordt soms een extra bijdrage van één euro gevraagd bovenop de vaste entree­prijs (lees: kostenvergoeding voor zaal­huur), meestal 2,50 euro.

Een agenda met alle activiteiten van de NVBS-afdelingen is te vinden op nvbs.com.