Over de NVBS – november 2018

Nieuws uit & over de NVBS

De V zit in de maand

Het is november. De V zit in de maand: de V van goede voornemens. Misschien is het daarom een idee om de presentatie van het reisprogramma 2019 van SNE bij te wonen, op zaterdag 1 december. Maar gewoon zelf je plan trekken kan natuurlijk ook. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de tips die Frits van Buren en Paul van Baarle met regelmaat in NVBS Actueel publiceren.

Een nieuwe rubriek is het Spoorraadsel. Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoorden. In de eerste aflevering gaat het over twee betonnen constructies langs het spoor tussen Hilversum en Baarn.

Verder in deze nieuwsbrief het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken en andere wetenswaardigheden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

Heb je ook iets te melden? Mail het ons! Het volgende nummer verschijnt op 28 december 2018.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor de openingstijden van de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. De winkel is alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt enkele tientallen afdelingen, verspreid over het hele land. Deze afdelingen organiseren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Voor meer informatie zie www.nvbs.com/agenda.

Reisprogramma 2019

Op zaterdag 1 december 2018 presenteert de SNE het reisprogramma 2019. Op het programma staat onder andere de Winterreis naar Polen en Tsjechië die plaatsvindt tussen 21 februari en 2 maart 2019. Lees hier meer over.

Speciale 3D stereodia-presentatie

Ter afsluiting van het 60-jarig jubileum van de in 1958 opgerichte NVBS-afdeling Twente organiseren we een speciale 3D stereodia-presentatie, verzorgd door onze voormalig sectieleider Gerard de Graaf. Dit programma zal uitsluitend in Twente getoond worden. Om zoveel mogelijk belangstellenden de gelegenheid te geven deze bijeenkomst bij te wonen, zal deze plaatsvinden op zaterdagmiddag 15 december 2018 van 13.30 tot 17.00 uur in onze zaal ’t Schöpke in Hengelo. Zie www.nvbs.com/twente voor een routebeschrijving.

Ons overleden medelid W.A. Koch heeft in de jaren 30 en later stereo glasdia’s gemaakt bij NS. Deze dia’s waren opgenomen in een zeer groot, niet meer te projecteren formaat. Met wat hulp zijn ze overgezet naar kleinbeeld en zal Gerard ze projecteren. Aansluitend zullen zijn eigen 3D-opnamen vertoond worden, waarbij NS in de jaren 90 (o.a. de bouw van DM’90), trams en smalspoor in binnen- en buitenland getoond worden. U ziet gevarieerde 3D stereobeelden van koperhoogovens, smalspoortjes bij steenfabrieken, Oekraïense en Roemeense bosspoorlijnen, en de oerwoudtram van Napal Putih in Indonesië (zie Op de Rails, februari 2011).

Ruil- en verkoopbeurs

Op zondag 30 december 2018 organiseert de NVBS weer een ruil- en verkoop­beurs in NVBS Centraal. Artikelen met een relatie tot spoor- en tramwegen kunnen hier geruild of verkocht worden. Denk aan bordjes, dienstregelingen, modellen, vervoerbewijzen, railsouvenirs en dergelijke. Deze keer mogen ook boeken en dvd’s (onder voorwaarden) meedoen. Wil je aan de beurs deelnemen met een tafel, informeer dan eerst even via john.vdwal@nvbswinkel.com of er nog een plekje vrij is.

NVBS Centraal (winkel en bibliotheek) is op 30 december geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De beurs is van 12.00 tot 15.00 uur. Let op: op zaterdag 29 december zijn de winkel en de bibliotheek gesloten!


NVBS-Railquiz

Op zaterdag 27 oktober 2018 vond de jaarlijkse NVBS-Railquiz plaats. Traditie­getrouw beten de deelnemers hun tanden stuk op de leuke maar vaak ook lastige vragen. Op de foto de drie winnaars: Wynne Hovingh, Wouter Wiersema en Michael Postma. Zij mogen de quiz van volgend jaar organiseren. In de achter­grond kijkt quizmaster John Krijgsman toe.

Foto: Sjoerd Bekhof.


Wisselexposities

In NVBS Centraal staan twee vitrines waarin NVBS-leden een deel van hun collectie kunnen tentoonstellen. Lees meer over deze wisselexposities.

Spoorse curiosa van Gerrit Nieuwenhuis

Als je hobbyist bent, dan heb je de neiging veel te gaan verzamelen. Veel NVBS’ers zullen dat herkennen. Kasten zijn al gauw gevuld met boeken en foto’s. Heb je ook nog een modelbaan, dan heb je al gauw een extra kamer nodig. Vul dat aan met zaken die je meeneemt van de mooiste reizen die je maakt en je krijgt een collectie, zoals in deze digitale wisselexpositie wordt getoond.


Fotorondzending 623

NVBS-fotorondzending 623 met 160 zeer verschillende foto’s gaat binnenkort circuleren. Nederlandse spooronderwerpen als de dieseltreinen Plan U en het huidige goederenvervoer wisselen elkaar af met Belgische en Spaanse spoor­onderwerpen. Op tramgebied aandacht voor de reeds lang geleden opgeheven tram in Nijmegen en een serie ‘We gaan naar Scheveningen!’. Ook trambedrijven in Duitsland en het Verre Oosten komen aan bod.

Goederenvervoer in en door ons land: deze trein passeert Geldermalsen op 9 april 2015. Rhein Cargo met DE-loc 685 trekt een lege kolentrein. De foto is genomen door S. Hopman. NVBS-fotonummer 6492.894.

‘We gaan naar Scheveningen!’ is de titel van een serie over het tramverkeer van de HTM in vroeger tijden en tegenwoordig. Deze plaat is van vroeger: juni 1950. Op de Scheveningseweg zien we lijn 8 met motorwagen 827 en een ‘convooi’ bestaande uit ‘stoomwagen’ 154 en een aanhanger uit de serie 550-570. Zo konden ook in het pre-geledetramtijdperk veel passagiers worden vervoerd. Maar wel met vier man personeel. Links zien we nog net de trap die toegang gaf tot hotel-restaurant Promenade. De fotograaf is J. van Engelen.

Kopstation Atxuri in Bilbao, Spaans Baskenland. Twee elektrische treinstellen van EuskoTren staan aan het perron, de 213 en 218. Deze eerste is net aangekomen en staat op punt van vertrek, gezien de sleutelende bestuurder. De bestem­mingen van EuskoTren zijn onder andere Donostia (San Sebastian), Lezama en de Franse grensplaats Hendaye via Irun. De foto is gemaakt door C.J.W. Schaap op 14 juli 2004. NVBS-fotonummer 7512.4519.

Ciril van Hattum, beheerder fotorondzendingen


En nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 28 december 2018.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor verschijnen doorgeven.


Op de Rails, november 2018

NVBS-leden hebben onlangs het novembernummer van Op de Rails ontvangen.

  • Goederendienst Nederland, stand per oktober 2018 – door Emiel de Block
  • De Noord-Zuidlijn, een heikel avontuur – door Chris Vonk en Maurits van den Toorn
  • De grenzeloze Flirt (vervolg) – door Frans Blanker-Halstein en Raymond Kiès
  • NS en de watersnoodramp – door Peter van der Vlist
  • Spoorwegen in Israël, de periode na 1948 – door Henry van Amstel

NVBS-kalender 2019

Een mooi cadeau voor Sinterklaas of Kerst

De NVBS-kalender 2019 is een unieke 14-daagse kalender met foto’s van Nederlands (of met Nederland verbonden) railvervoer. Elke pagina heeft een eigen onder­werp dat met tekst en extra foto’s kort wordt beschreven. Oude en nieuwe opnamen wisselen elkaar af.

NVBS-leden hebben deze kalender al in huis, maar het is ook een mooi cadeau voor vrienden of kennissen. Ook niet-NVBS-leden kunnen deze kalender kopen of bestellen via de webshop. Kosten: € 12,50 per stuk, gratis thuis­bezorgd.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kun je vinden op www.nvbs.com