Te leen – oktober 2018

Nieuw in de NVBS-bibliotheek


Kunst in de Noord/Zuidlijn, Kunst in de Oostlijn

Bij de opening van de Noord/Zuidlijn zijn diverse boeken verschenen. Een politiek/historisch relaas (Het wonder van de Noord/Zuidlijn) is hier al in augustus langsgekomen. Nu heeft het GVB een klein boekje van 32 pagina’s uitgegeven over de kunstuitingen langs beide metrolijnen. En je ziet het verschil tussen de wat ingetogener kunstobjecten uit de jaren zeventig langs de Oostlijn en de veel uitbundigere ‘versieringen’ bij de Noord/Zuidlijn. De bijbehorende beschrijvingen voegen veel toe aan de plaatjes. Ook de regelmatige bezoeker van de stations worden nog verrast. Dus eerst lenen en lezen en dan reizen en bekijken!

Lenen of reserveren: Ka-100.112


Metromorfose

Hoe de Noord/Zuidlijn Amsterdam verandert

Amsterdammer en publicist Bas Kok benadert in dit 80 bladzijden tellende boekje de betekenis van de Noord/Zuidlijn als verbinder van het ‘arme Noord’ met het ‘rijke Zuid’. Interessante lijstjes en afbeeldingen begeleiden deze beknopte studie.

Nu zullen veel passagiers het in het midden gelegen Centraal Station gebruiken om in of uit te stappen, maar in de toekomst zal de Noord/Zuidlijn zijn verbindfunctie meer en meer gaan waarmaken, waardoor CS ‘een’ station wordt waar de metro langs rijdt. Zo wordt deze metrolijn dan de OV-ruggengraat in Amsterdam. Zullen ‘Noord’ en ‘Zuid’ dan over een tiental jaren één stad worden? We zullen het zien! Een boeiend werkje!

Lenen of reserveren: Ua-100.012


Een maand uit mijn leven in Steenstad

Dit boekje van 118 bladzijden van de hand van Wim van der Pouw, uitgegeven door de schrijver in 2018, beschrijft de maand december van een buschauffeur in het fictieve Steenstad. Deze stad lijkt op diverse wijzen op Den Haag.

Voor ons openbaar-vervoerliefhebbers is een beschrijving van het leven van een buschauffeur, die zo nu en dan ook nog op de tram zit, best aardig om kennis van te nemen. Maar wij blijven natuurlijk wel leken in deze wereld.

Het aardige is dat ook het verdere dagelijks leven van de hoofdpersoon be­schreven wordt. Je hebt er een amusante avond mee!

Lenen of reserveren: Ka-100.119


English Electric traction

Dit is een ruim geïllustreerde fabrieks­brochure uit ca. 1960 van 45 bladzijden van de Engelse locomotievenfabriek English Electric. Diesel(elektrische) locomotieven, elektrische locs, trein- en metrostellen, zij komen allemaal voorbij. Deze producten vonden binnenlands in Groot-Brittannië hun weg, maar ook binnen het (voormalige) wereld­omspannende Britse rijk.

En ook nog daar buiten, want op de middenpagina zien we een diesellocje NS 500/600. Een locje dat overigens zijn Nederlandse inzet aanvankelijk te danken hadden aan de overname van een aantal exemplaren van het Engelse War Department.

Door zijn vele foto’s is dit een aantrekkelijk boekwerkje, maar om alles naar waarde te kunnen schatten moet je wel thuis zijn in inches, voeten, mijlen enz. enz. Tja, Engeland van de jaren vijftig…

Lenen of reserveren: Ci-480.110


Train Wrecks, volume 2

Dit is een bewaarnummer van het Amerikaanse tijdschrift Trains uit 2018. Het bevat 98 bladzijden, veel foto’s en kaarten. Het beschrijft 15 bekende en onbekende ongevallen in de Verenigde Staten en Canada.

Het begint met twee relatief recente en bekende rampen. De spits wordt afgebeten door de in de staat Washington ontspoorde Cascadestrein, die op zijn eerste rit op 18 december 2017 letterlijk uit de bocht vloog, waarbij drie passagiers omkwamen.

Daarna wordt in ‘Railroadings Titanic’ de overbekende ramp bij Lac-Mégantic uitgebreid beschreven met foto’s, kaarten en materieeldetails. Bij deze ramp ging een stilstaande verlaten olietrein uit zichzelf rijden, ontspoorde, ontplofte en veroorzaakte een grote brand in het dorp Lac-Mégantic, waarbij 47 personen omkwamen. Daarna nog 13 andere trieste gebeurtenissen op het spoor.

Ondanks alle ellende toch door zijn objectieve benadering een interessant document.

Lenen of reserveren: Sa-720.697.2


Rutger Ruempol

Nieuw in de bibliotheek

Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol selecteren elke maand bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken vind je op www.nvbs.com/bibliotheek.