Te leen – september 2018

Nieuw in de NVBS-bibliotheek

Die Geschichte der Hamburger Hochbahn

Door Stephan Benecke, Andreas Bläse, en anderen. In 1999 verscheen deze geschiedenis van de Hamburger Hochbahn, geschreven door leden van de Arbeits­gemeinschaft Blickpunt Straßenbahn e.V.

In 1906 werd met de bouw begonnen en in 1912 werd het eerste stuk geopend. In 1915 was net gehele net zoals gepland in bedrijf. De volgende jaren tot 1940 werden de lijnen in noordelijke richting verder uitgebouwd.

Tijdens de Tweede Wereld­oorlog werd de Hochbahn zwaar beschadigd door bom­bardementen. In de jaren zestig van de vorige eeuw kwamen er weer uit­brei­dingen van het net. Het boek bevat bevat ook een uitgebreid hoofdstuk over het materieel (750 Volt gelijkstroom toegevoerd vanuit een stroomrails naast het spoor).

Lenen of reserveren: Ua-440.026.b


Das große Berliner Eisenbahn-Album

Berlijn trekt ook onder liefhebbers van treinen en trams veel bezoekers, die natuurlijk met de semi-sneltrein Amsterdam – Berlijn reizen, om van de vele stops onderweg te kunnen genieten. Maar ook in Berlijn is veel interessants op treingebied te beleven.

In 1838 had Berlijn 300.000 inwoners en werd de eerste spoorlijn in Pruissen gebouwd, tussen Potsdam en Berlijn. Goed 30 jaar later, in 1871, werd Duitsland een keizerrijk, en had Berlijn 930.000 inwoners, maar ook al treinverbindingen in alle richtingen en vele stations. In de volgende dertig jaar werden de oude stations vervangen door nieuwe, grotere stations.

Alle lijnen uit de verschillende windstreken waren kopstations. Om deze lijnen met elkaar te verbinden werd de eerste ringlijn om Berlijn gebouwd. Ook werd een West-Oost spoorlijn gebouwd, de Stadtbahn, zowel voor de sneltreinen naar andere grote steden als voor lokale treinen (de S-Bahn). In 1894, toen Berlijn al ruim twee miljoen inwoners had, reden ze al om de vijf minuten. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914) was het net in grote lijnen gereed, al werd het later nog wel uitgebreid.

Het boek is geschreven door Alfred B. Gottwaldt. Het telt 392 pagina’s en bevat veel foto’s, voornamelijk historische opnamen in zwart/wit.

Lenen of reserveren: Sa-430.051


Derail: why trains crash

Dit in augustus 2000 verschenen boek, geschreven door Nicholas Faith, bevat een analyse van vele spoorwegongelukken in de laatste 150 jaar. De nadruk ligt op de vraag wat de de oorzaak was en wat er gedaan kan worden om soortgelijke ongevallen te voorkomen. Het motto van het boek is Accidents do not happen by accident (een uitspraak bij een ongeluk met 13 doden in 1927 bij Sevenoaks).

Het boek staat vol met voorbeelden van vermijdbare ongelukken. Denk aan: ongelukken veroorzaakt door voertuigen die tussen gesloten overwegbomen zigzaggen; machinisten die in slaap vallen na te weinig slaap omdat de rusttijden tussen diensten te kort zijn; seinpalen die niet goed zichtbaar zijn; gebrekkige communicatie tussen spoor- en weg­beheerders bij het afstellen van verkeerslichten dichtbij overwegen; slechte communicatie bij tijdelijke omleidingen met snelheidsbeperkingen; en natuurlijk te snel rijden en rijden door een rood sein.

Het boek eindigt met een pleidooi voor automatische treinbeïnvloeding, maar waarschuwt in de laatste alinea op pagina 192 dat hoeveel geld ook aan preventie wordt besteed, ongevallen altijd zullen blijven gebeuren.

Lenen of reserveren: Sx-000.051


Blood on the Tracks

A history of railway crime in Britain

Dit boek uit 2010 behandelt een onder­werp waarover zeer weinig is geschreven: criminaliteit waarbij spoorwegen betrokken waren. Toch vervoeren spoorwegen grote aantallen passagiers en waar grote menigten samen komen komen ook misdaden voor. Van het lastigvallen van medepassagiers tot moord, van zakken­rollen tot fraude op grote schaal en overvallen op geldtreinen.

Aparte hoofdstukken zijn gewijd aan spoorwegpolitie en aan romans, verhalen en films waar misdaden en treinen een rol spelen. Het boek is geschreven door David Brandon en Alan Brooke.

Lenen of reserveren: Sa-480.390


Gerhard Riesthuis

Nieuw in de bibliotheek

Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol selecteren elke maand bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken vind je op www.nvbs.com/bibliotheek.