Te leen – juli 2018

Nieuw in de NVBS-bibliotheek

Volldampf: Die Pustertalbahn 1869-1918

In 1869 werd de spoorlijn in het Pustertal geopend. Deze spoorlijn verbindt het oostelijk deel van Tirol met het westelijk deel. Door de Eerste Wereldoorlog is het oostelijk deel als Zuid-Tirol bij Italië gekomen. Dit boek is gepubliceerd door het Tiroler Archiv für photografische Dokumentation (TAP) bij zijn eerste grote tentoonstelling in 2013. Behandeld worden het ontstaan en de bouw van de spoorlijn.

Veel aandacht is er voor de economische betekenis van de spoorlijn voor plaatsen als Lienz en Bruneck (nu Brunico in het Italiaanse Zuid-Tirol). Een aparte bijdrage bespreekt hoe de spoorlijn het toerisme naar het dal brengt. Ook de architectuur van de gebouwen van de Pustertalbahn krijgt extra aandacht.

Dit boek van Martin Kofler bevat veel interessante foto’s, waarvan een deel is ingekleurd.

Lenen of reserveren: Sa-470.314


Souvenirs, souvenirs… Ik weet nog hoe het was.

Van 1999 tot 2003 verschenen er tien boeken met foto’s en teksten van Jean Berger, elk met ongeveer 100 kleuren­foto’s op groot formaat (20×20 cm). De foto’s bestrijken het gehele land. De meeste van de tien delen behandelen een bepaald deel van het grote netwerk. Jean Berger begon te fotograferen in 1965.

In 2017 verscheen een elfde deel in de reeks met ongeveer 150 foto’s in het zelfde formaat. De foto’s zijn gemaakt tussen 1965 en 1999 en bestrijken het gehele land. Alle foto’s zijn niet eerder gepubliceerd. Afhankelijk van de response op deze uitgave wordt de reeks voort­gezet. Alle delen van deze reeks zijn tweetalig: Frans en Nederlands.

Lenen of reserveren: Ta-410.040.11


Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen

Bloemlezing uit Nederlandse treinverhalen en –gedichten vanaf 1829.

Dit boekje (18 bij 11 cm en 1,5 cm dik) uit 1989 is een ideale metgezel op een lange treinreis in de vakantie. Het kan makkelijk meegenomen worden en bevat op 476 pagina’s een schat aan leesvoer over treinen. Kleine en grote gedichten, kleine verhalen en fragmenten uit grotere over de “vernietigers aller grote afstanden”. Soms wordt de trein bewonderd, maar soms ook wordt geklaagd.

De titel van het boek is de beginregel van het gedicht “Bericht aan de reizigers” van Jan van Nijlen, dat natuurlijk ook in het boek staat.

Het boek is samengesteld door W. Hansen.

Lenen of reserveren: Ka-000.012


Amsterdamse trams 1985 – 1995. Kleurrijke impressies van hoofdstedelijk railvervoer.

Deze nieuwsbrief verschijnt een paar dagen na de opening van de Noord-Zuidijn van de Amsterdamse metro. Een goede gelegenheid om de aandacht te vestigen op een fotoboek over de Amsterdamse tram. Dit boek van Adriaen Louman verscheen in 1996 in een liggend A4-formaat.

Het grootste deel van het boek (128 van de 150 pagina’s) bevat kleurenfoto’s op redelijk groot formaat van trams gemaakt tussen 1985 en 1995, geordend naar een tiental thema’s. De rest van het boek bevat een geschiedenis van de tram in Amsterdam met een aantal kleinere foto’s in zwart/wit.

Lenen of reserveren: Ta-139.007


Gerhard Riesthuis

Nieuw in de bibliotheek

Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol selecteren elke maand bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken vindt u op de website van de NVBS: www.nvbs.com/bibliotheek. Alleen leden kunnen boeken lenen.