Zoekplaatjes – maart 2018

Nieuwe zoekplaatjes

Dit keer twee foto’s met bijzondere Franse rijtuigen, en een foto van een Duitse stoomloc op een onbekende locatie. Op de vorige zoekplaatjes zijn verschillende reacties gekomen. Er is nog steeds behoefte aan een overzicht van de excursies die de Eisenbahn Kurier in de laatste jaren van de stoomtijd in Duitsland heeft georganiseerd. Mocht u hierover informatie hebben, dan is uw reactie van harte welkom!

Rijtuig SNCF 60 87 99-77 322-1 in Nice-Ville. Op 28 oktober 1989 gefotografeerd door J.A. Bonthuis. Uit het nummer valt af te leiden dat het een meet-, expositie- of ander speciaal rijtuig is. Weet iemand welke functie dit rijtuig had?

Meetrijtuig S437, nummer 60 87 99-30 212-0 te Gouda. Door J.A. Bonthuis gefotografeerd op 2 april 1974. Met dit van de SNCF gehuurde rijtuig werd door NS de ligging van het spoor gecontroleerd. Op een foto uit mei 1981 staat een rijtuig met het nummer 60 87 99-70 212-1. Waarschijnlijk hetzelfde rijtuig, maar klopt dat? En waarom dan een ander nummer?

G. Kuschy maakte op 21 april 1974 een rit met een Sonderzug door Zuid-Duitsland, maar heeft niet genoteerd waar hij de foto’s maakte. Hier stoomloc 053 097 van de DB op een onbekend station. Heeft u een idee waar?

Vorige zoekplaatjes

“Het eerste plaatje is wel erg gemakkelijk,” mailde Remmo Statius Muller een half uur na het verschijnen van NVBS Actueel. “Deze opname is genomen ongeveer een kilometer ten zuiden van het station van Saalfeld (Saale) met een trein richting Probstzella, Lauscha en Sonneberg. De locatie wordt in het spoorweg­jargon Am Bohlen genoemd. De ‘uitvinder’ van deze prachtige fotoplek was Carl Bellingrodt. Deze plek is direct herkenbaar aan de rotspartij op de achtergrond. Sinds Bellingrodt hier was hebben duizenden andere liefhebbers hier ook hun foto’s gemaakt.”

Wim van der Ent stuurde ter vergelijking met de foto uit 1980 een foto die hij op 28 mei 1981 maakte: “De eerste foto met stoomloc 95 0045 is gemaakt net na vertrek uit Saalfeld. De trein gaat richting Probstzella. De fotograaf stond op de huidige Kulmbacher Strasse. Ik heb hier zelf een jaar later dieselloc 119 027 gefotografeerd.”

Bart van ’t Grunewold bevestigt: “Deze foto is zonder twijfel gemaakt aan de Bohlen in Saalfeld. Dat is een rotswand aan de zuidzijde van de bebouwde kom van Saalfeld. Pal tegenover de toenmalige chocolade­fabriek Rotstern. De trein rijdt van Saalfeld naar Probstzella en van daaruit door naar Sonneberg Hbf. Dus niet naar Saalfeld en ook niet van of naar Lobenstein, want dat was in 1980 allang diesel. Inmiddels ligt hier dubbelspoor en is de lijn elektrisch (hoofdlijn Berlin–München).” Die chocoladefabriek bestaat nog steeds: www.rotstern.de.

Klaas Vijfschagt vult aan dat het aan de zonnestand te zien gaat om personen­trein 18005 van Saalfeld naar Sonneberg. Ook Rob van der Rest meldt dat het om trein 18005 gaat. Hij was toevallig een dag later in Saalfeld en fotografeerde daar dezelfde trein.

Over de foto van loc 74 1230 op 26 februari 1982 meldt Klaas Vijfschagt: “Het betreft een Sonderfahrt van Saalfeld naar Katzhütte. De trein bestond uit drie rijtuigen, met voor de trein de 74 1230 en achter de trein met de tenderzijde aan de trein gekoppeld de 41 1225. Deze loc bleef in Sitzendorf Unterweiszbach achter omdat de asdruk te hoog was voor het verdere traject. De 74 1230 ging dus alleen verder naar Katzhütte. Er waren nog meer Sonderfahrten, namelijk op 27 februari met 94 1292 op de Rennsteigbahn en op 28 februari 1982 met de 03 1010 van Saalfeld naar Weimar.”

Nico Spilt


Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wilt u misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten!