Railreizen en -excursies – februari 2018

Twee aankondigingen van de Stichting NVBS-excursies (SNE)

Koningsdag 2018: de 766 in de herkansing

Vorig jaar bleek Hondekop 766 te elfder ure niet inzetbaar, waardoor de Koningsdagrit moest worden afgelast. Wat in het vat zit verzuurt echter niet en daarom gaat het dit jaar dan toch echt gebeuren en trekken we er met het groene vierwagenstel van de Stichting Hondekop-4 op uit. De bestemming houden we nog even geheim, maar we starten (rond 9.30 uur) en eindigen (rond 18.00 uur) in Utrecht Centraal voor een rondrit van vele honderden kilometers, met op de stations enkele fotostops.

Het excursietarief bedraagt € 49 voor leden en € 59 voor niet-leden. Voor een meerprijs kunt u in de eersteklas plaatsnemen of lunchen in de trein. De boeking voor deze excursie start op 1 maart en we hebben minimaal 140 deelnemers nodig om de excursie door te laten gaan. Meer informatie in maart op www.nvbs.com/excursies of in Op de Rails 2018-3. Ga mee terug in de tijd voor een rit vol nostalgie!

Martin Vogelaar

Vierwagenstel 766 van de Stichting Hondekop-4 op een overbrengingsrit bij Bloemendaal op 24 juni 2016. Foto: Douwe Krijnen.

Kop van 766 in Hoek van Holland Haven tijdens de afscheidsritten op de Hoekse Lijn, 26 maart 2017. Foto: Martin Vogelaar.


Ferrovie Méditerranée 2.0

Van donderdag 14 t/m woensdag 27 juni 2018 reist de SNE wederom naar Sardinië. Sinds het vorige bezoek in 1999 zijn er twee trambedrijven geopend. Het smalspoor bestaat nog steeds, maar het loopt wel op zijn laatste benen. Op de heenreis wordt een stop in Nice gemaakt, aangezien zo de in 2007 geopende tram bekeken kan worden.

Op het eiland staan twee smalspoorexcursies op het programma: de eerste met een motorwagen vanuit Mandas ten noorden van Cagliari en de tweede met een getrokken trein vanuit Tempio in het noorden van Sardinië. Terug op het vasteland stoppen we in Siena voor een rit met een historische diesel­motorwagen. Ook in Milaan houden we halt, uiteraard voor een tramrit maar ook omdat Nederland van hier met dagtreinen te bereiken is. Omdat er 5 dagen zonder programma zijn, biedt deze reis weer voldoende ruimte voor eigen toeristische en/of spoorse verkenningen.

Een gedeelde tweepersoonskamer komt voor leden op € 1650 per persoon, een eenpersoonskamer op € 2060. Een beknopte aankondiging wordt in Op de Rails van maart gepubliceerd. Uitgebreide informatie met een brochure is vanaf 9 maart te vinden op www.nvbs.com/excursies. Combineer ook het goede Italiaanse leven met interessante railbestemmingen en ga mee!

Geert Gorissen

Motorrijtuigen ADe 4 en 20 (Fiat) van de Ferrovie della Sardegna staan tijdens een NVBS-excursie op 16 mei 1999 in Betilli. Foto: Geert Gorissen.

Smalspoorloc LDe 602 van de Ferrovie della Sardegna staat op 17 mei 1999 aan kop van een voor vertrek gereedstaande trein in Dolianova. Foto: Geert Gorissen.


Stichting NVBS-excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden en hun introducé’s kunnen zich hier voor aanmelden.

Meer informatie over de SNE: www.nvbs.com/excursies.

Voor de brochure met het programma voor 2018 klik hier (pdf).