Zoekplaatjes – de vragen – september 2017

Informatie over foto’s uit Portugal, Oostenrijk, België en Nederland gevraagd

door Oege Kleijne


Ditmaal foto’s die zijn gemaakt in Portugal, Oostenrijk, België en – last but not least – Nederland. Het Team Digitaal van de NVBS zoekt aanvullende informatie, zodat deze foto’s beter beschreven kunnen worden. Voer voor deskundigen!
Wie meer informatie heeft over onderstaande foto’s – met onderbouwing – stuurt een e-mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Deze foto is gemaakt door Jan Voerman, waarschijnlijk tijdens een NVBS-reis naar Portugal in april 1971. Wie weet meer over deze reis, de opnamedatum, de fotolocatie en de railbus, rechts op deze foto?

H.H. Luijendijk maakte deze foto van loc DSM 177 in het Oostenrijkse Kufstein in 1977. De locs zouden zijn verkocht aan een sloper in het Belgische Maasmechelen. Het Team Digitaal zou graag meer informatie willen ontvangen, zodat deze foto van betere gegevens kan worden voorzien. Zo is onduidelijk welke loc achter de 177 staat, wat de locs daar deden en waar ze vandaan kwamen. Ook een precieze opnamedatum is wenselijk.

Jan Voerman fotografeerde dieselelektrisch treinstel NMBS 671.02 op een onbekend station in België. Op basis van schattingen gebeurde dit tussen 1946 en 1950. Wie weet welk station dit is en is het ook mogelijk een nauwkeuriger aanduiding van de opnamedatum binnen dit tijdvak te geven?

Ook hier een foto van Jan Voerman. Nu van dieselmechanisch motorrijtuig NMBS 551.13, mogelijk op hetzelfde onbekende Belgische station als bij de foto van het dieselelektrische treinstel. Ook hier dezelfde vragen: op welke station is deze foto genomen en in welk jaar of welke datum?

W.L. Hageman maakte deze foto vermoedelijk in de jaren zestig. De 2417 is op een bochtig traject onderweg naar een onbekende bestemming. Wie kent de plaats van deze foto-opname, weet om welk vervoer het hier gaat en kan deze foto qua jaartal wat nader duiden?

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS-Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reacties

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En zou u misschien mee kunnen helpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten aan de redacties.