Verenigingsnieuws – september 2017

NVBS-Verenigingsnieuws

samenstelling: Oege Kleijne


NVBS-Kalender 2018 verschenen

NVBS-leden hebben bij het septembernummer van Op de Rails de kalender voor 2018 ontvangen. Ook ditmaal onderscheidt deze uitgave zich door de originele onderwerpskeuze, de doordachte teksten en de bijzondere foto’s. In de kalender komen zowel trein, tram als metro aan bod.
Wie extra exemplaren van deze kalender wil bestellen of cadeau wil geven, kan dit zowel doen in de gewone winkel in NVBS Centraal als binnenkort op de webshop van de NVBS. Kosten: € 12,50 per stuk, gratis thuisbezorgd.

De voorkant van de jongste NVBS-kalender met een foto van René Platjouw. Wie een extra exemplaar wil bestellen kan terecht op de webshop van de NVBS.

Gezocht: bijlage van Vrij Nederland over Amsterdamse lijn 16 uit 1984

Ervin am Zand is op zoek naar een bijlage van Vrij Nederland die waarschijnlijk in september 1984 is verschenen. Deze omvangrijke bijlage stond geheel in het teken van de Amsterdamse lijn 16. Wie deze bijlage bezit en eventueel tegen betaling wil afstaan, neemt contact op met Ervin via het mailadres: nieuwsbrief@nvbs.com De redactie zorgt ervoor dat de mails naar Ervin worden doorgestuurd.

Wisselexpositie: motortrams

De jongste expositie op de NVBS-website behandelt in foto’s en bijschriften de motortrams. Die vormen volgens samensteller Ciril van Hattum een bijna vergeten categorie in het railvervoer. Ciril toont een keuze uit bijzondere trams uit het verre en wat recentere verleden. Soms zelfs met een vrachtautootje als trekkracht.

In grote delen van Nederland reden motortrams, zoals hier bij de Nederlandsche Tramweg Maatschappij in Drachten. We zien motortram M13 met goederenwagen E202. Dit motorrijtuig reed vroeger bij de Gooische Tramweg Maatschappij als nummer 11 en kwam na de staking van een deel van personendiensten in het noorden terecht. En over stilleggingen van reizigerstramdiensten gesproken: op de foto een van de laatste ritten tussen Drachten en Groningen. Foto: J.A. Bonthuis, 8 mei 1948.

30 september: NVBS-themadag Oost-Europa

Liefhebbers van boeken en dvd’s over het railvervoer in Oost-Europa opgelet: op 30 september aanstaande (een zaterdag) organiseert de NVBS in NVBS Centraal in Amersfoort een themadag over Oost-Europa, met speciale aandacht voor nieuwe en tweedehands boeken in de NVBS-winkel. De NVBS-bibliotheek toont ook een selectie uit de boeken en dvd’s die te leen zijn, en op verschillende schermen zijn er films met Oost-Europese railonderwerpen, inclusief het vroegere Oost-Duitsland, te zien. NVBS Centraal ligt naast het station Amersfoort en is die dag geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Toegang: gratis!

Tijdens het bezoek aan NVBS Centraal op de themadag Oost-Europa, op 30 september, kunnen geïnteresseerden ook een kijkje nemen in een van de vitrines die Rob Daale speciaal heeft ingericht met stukken uit zijn verzameling – waaronder dienstregelingen – over dit deel van ons continent. Foto: Janny Bonkenburg.

 Open dag NVBS-afdeling Modelbouw

De afdeling Modelbouw van de NVBS houdt op 21 oktober aanstaande van 11.00 tot 16.00 uur een open dag in het clubgebouw Het Keldertje, Lippe Biesterfeldweg 148, Loosduinen (Den Haag). Makkelijk bereikbaar met HTM tramlijn 2, eindpunt Kraaijenstein (1 minuut lopen). Tijdens die open dag hebben zowel leden- als niet-leden van de NVBS gratis toegang. De koffie en thee staan klaar.

NVBS ook op MBS-jubileumfinale

De NVBS is ook present met een informatie- en verkoopstand op de “grande finale” van het 50-jarig bestaan van de Museum Buurtspoorweg (MBS) in Haaksbergen op 15 oktober aanstaande. Geïnteresseerden kunnen daar informatie krijgen over de vele voordelen van het NVBS-lidmaatschap en profiteren van een kennismakingskorting. Op de verkoopstand is een selectie nieuwe en tweedehands boeken te koop.
Op deze dag, die in het teken staat van de ingebruikname van de in 2016 en 2017 gereviseerde locomotief “Kikker”, wordt het rijdend materieel aangevuld door gastlocomotief 7742 “Bello” van de Stoomtram Hoorn – Medemblik.
En wie nog een keer de sfeer van de laatste, in 1937 opgeheven reizigerstrein wil proeven, komt al op 2 oktober naar Haaksbergen. Tijdens een avondrit kan “de laatste trein” worden herbeleefd, inclusief een muzikaal uitgeleide door het plaatselijke harmonieorkest.
Meer informatie over de jubileumviering en de geschiedenis is te vinden op de MBS-website.

Waar zijn deze foto’s opgenomen?

Als extra service voor NVBS-leden biedt NVBS Actueel de mogelijkheid een of meer foto’s voor te leggen met vragen over bijvoorbeeld de locatie, de periode etc. Hans de Haan maakt van die mogelijkheid gebruik en vraagt informatie over twee foto’s. Op beide opnamen staan de ouders van Hans. Hij weet dat beide foto’s in de periode 1935-1940 in de buurt van Den Haag zijn genomen. Maar waar precies? Lezers die meer informatie hebben over deze foto’s mailen naar nieuwsbrief@nvbs.com onder vermelding “foto’s verenigingsnieuws”. Hetzelfde mailadres kan ook gebruikt worden om foto’s in te zenden, zodat die in een van de volgende nummers aan de lezers kunnen worden voorgelegd.

Op de bovenste afbeelding (foto 1) zijn duidelijk tramrails te zien, op de onderste (foto 2) staat een deel van een bovenleidingpaal. Waar zijn deze foto’s genomen?


In deze rubriek besteden we aandacht aan nieuws uit en over de NVBS. Meer weten? Kijk verder op onze site.