En nog even dit… – september 2017

En nog even dit…

samenstelling: Oege Kleijne


Dienstregelingen postvervoer en posttreinen 1916 – 1968

In de rubriek Archiefnieuws maakte NVBS Actueel in het juninummer melding van een omvangrijke collectie met dienstregelingen van Nederlandse posttreinen en van andere treinen waarin post werd vervoerd. Deze zou afkomstig zijn een filatelistenvereniging uit Baarn. Evert Heusinkveld, beheerder van de documentatie Spoorwegen Nederland, Nederlands Indië en Suriname van de Stichting NVBS-Railverzamelingen, corrigeerde die informatie en vulde die ook aan: Het was niet zomaar een filatelistenvereniging, maar de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen (KNFB) uit Baarn die deze schenking deed. De dienstregelingen kreeg de KNFB op zijn beurt weer van het vroegere Postmuseum, het huidige Museum voor Communicatie in Den Haag.

Twee van de dienstregelingboeken die de Stichting NVBS-Railverzamelingen kreeg van de Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen (KNFB) uit Baarn. Foto: Oege Kleijne.

Goed doel: het Goffert-treintje moet terug

Ooit reden er treintjes op 450 mm door het Nijmeegse Goffertpark. Ter vermaak en ontspanning, voor jong en oud. Nu beijvert zich een groepje liefhebbers, onder wie oud-machinisten, voor de terugkeer van zowel de lijn als de trein. Aanleiding: de Zweedse eigenaar van het vroegere treintje wil dit vervoermiddel van de hand doen. Daarom heeft de Stoomgroep De Goffert het initiatief genomen voor een inzamelactie. Bij het sluiten van dit nummer van NVBS Actueel had de organisatie al ruim 12.000 euro toegezegd gekregen. ‘Die club pakt het grandioos aan. Lees maar eens hun professionele beleidsplan. Je vraagt je af hoe hebben ze dat allemaal bedacht hebben’, schrijft Gerrit van Straaten die de redactie attent maakte op dit initiatief.

Gratis cursus over railway engineering

Liefhebbers van het spoor die hun kennis willen uitbreiden kunnen de zogeheten MOOC (Massive Online Open Course) van de TU Delft volgen. Gedurende zes weken geeft de TU Delft onderricht over het ontwerpen of functioneren van spoorsystemen. Bekende experts van de TU Delft en toonaangevende professionals uit het werkveld komen aan het woord. Het vak combineert theoretische kennis met praktijkvoorbeelden met als doel om een hoge mate van betrouwbaarheid te verkrijgen onder voorspelbare en onvoorspelbare omstandigheden. Meer informatie is te vinden op de website van de TU Delft, waarop ook een trailer over railway engineering te zien is. De cursus begint op 11 oktober aanstaande.

Even ontspannen…

… in Duitsland anno 1958. De toenmalige Deutsche Bundesbahn was in 1958 het grootste vervoerbedrijf ter wereld. Geniet van de fraaie beelden van de toen gloednieuwe Duitse diesel-TEE-treinstellen in een reportage die bepaald niet kritiekloos naar de ontwikkelingen kijkt.

En nog even dit…

In “En nog even dit…” staan aanvullingen op eerdere artikelen in NVBS Actueel, correcties op eventuele fouten en onvolkomenheden en andere zaken die niet in de vaste rubrieken thuishoren. Ook doet de redactie oproepen. Daarnaast komen reacties van lezers in deze rubriek, voor zover die een aanvulling of correctie vormen op eerder verschenen berichten in NVBS Actueel.