Minispecial reizen – 2017 – T3-feest

DGEG viert 50-jarig bestaan met T3’s

Stoomfeest in de Pfalz

Begin oktober viert onze Duitse zustervereniging Deutsche Gesellschaft für Eisenbahngeschichte (DGEG) haar 50-jarig bestaan. Dit gebeurt met een stoomfestijn in Neustadt an der Weinstraße, waar enkele Pruisische T3-stoomlocs hun kunnen vertonen. De Stichting NVBS-Excursies (SNE) viert het feest graag mee en plakt er vanuit de standplaats Karlsruhe een paar spoorse dagen aan vast.

door Ronald Bokhove

Zoals gebruikelijk bij een bezoek aan de oosterburen probeert de SNE variatie te bieden op de heen- en terugreis. Dat lukt nu ook door op weg naar Karlsruhe vanuit Remagen de fraaie nevenlijn door het Ahrtal “mee te pakken” en door op de terugreis via Trier langs de Moezel te rijden. Vanuit Karlsruhe wordt verder een bezoek gebracht aan het Franse Strasbourg.

De T3 89 7159 nam (toen al als museumloc) in 1976 deel aan het grote afscheidsfeest van de stoomtractie in het Rheinland. Hier poseert de loc te midden van verschillende soortgenoten op de draaischijf van het Bahnbetriebswerk Stolberg op 3 april 1976. Foto: Remmo Statius Muller.

Fotostoomrit

Maar zoals de titel van dit artikel al doet vermoeden, staat de reis vooral in het teken van stoom. We sluiten aan bij een speciale fotostoomrit over de Kuckucksbähnel van Neustadt an der Weinstraße naar Elmstein, waartoe vijftig plaatsen in de trein zijn gereserveerd. En bij een fotostoomrit komen de fotografen natuurlijk aan hun trekken, fotostops zijn dus inbegrepen.

De T3 89 7159 behoort tegenwoordig tot de locs die worden ingezet op de Kuckucksbähnel. Deze machine was al eens eerder te gast in Nederland bij de Stoomtram Hoorn – Medemblik. Foto: Remmo Statius Muller. De foto dateert van 28 juni 1998.

Aanmelden vanaf 1 augustus

Het lange weekeinde start op vrijdag 29 september, terwijl de terugreis op dinsdag 3 oktober plaatsvindt. De ledenprijs bedraagt € 615 op basis van een gedeelde tweepersoonskamer, niet-leden zijn € 30 duurder uit. De aankondiging staat in het augustusnummer van Op de Rails, boeken kan vanaf 1 augustus via de website.  Stoom dus gezellig mee en meld je aan!

Informatie over de DGEG en het jubileumprogramma is te vinden op de website van de DGEG.

Een van de vele stoomlocomotieven van het type T3 die voor het nageslacht behouden kon worden is loc 30 van de Zuid-Duitse Kandertalbahn (Haltingen – Kandern). Foto: Marcus Hisam (fotocommunity.de).


T3 op internet

Op internet is veel informatie te vinden over de Pruisische T3, een stoomlocomotief die vooral dienstdeed op de lokaalspoorwegen bij onze oosterburen. Vooral de Wikipedia-pagina over de T3 (in het Duits) geeft een relatief compleet beeld en een overzicht van de locomotieven die behouden konden worden.


Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Die Baureihe 89.70: die Preußische T3

door Gerhard Moll en Hansjürgen Wenzel, uitgave: Eisenbahn Kurier.

In 424 bladzijden met 405 illustraties in het Duits aandacht voor de geschiedenis van deze Pruisische stoomlocomotieven. Het boek is in 1981 verschenen.

Lenen of reserveren: Sm-430.031