Minispecial reizen – naar Iran

Verre Reis Iran

In april 2018 naar het Perzische Rijk

De liefhebbers hebben er even op moeten wachten, maar in april 2018 is het weer zover. Dan gaan de deelnemers aan de Verre Reis van de Stichting NVBS-Excursies Europa verlaten. Met Iran bezoeken we een voor velen onbekend land, dat door het in 2015 gesloten atoomakkoord weer langzaam toegankelijk wordt en zijn gastvrijheid graag wil tonen. We hebben voor deze Verre Reis de hulp ingeroepen van het Duitse FarRail Tours dat al drie keer een succesvolle reis naar dit interessante spoorland heeft georganiseerd.

door Ronald Bokhove

Vanuit de hoofdstad Teheran wordt in veertien dagen een rondreis gemaakt, waarbij fotodagen in het Alborz- en het Zagros-gebergte worden afgewisseld met toeristische bezoeken. In het Zagros-gebergte hebben we de beschikking over enkele raildraisines waarmee we over de rails naar de mooiste fotolocaties rijden! Verder wordt uitsluitend met reguliere treinen gereisd, die voor Aziatische begrippen comfortabel te noemen zijn. Daarom durven we het ook aan om twee keer de nachttrein te nemen.

De route (in het oranje) zoals die voor 2018 gepland staat in Iran.

Globale reisroute

Uit dit kaartje kan de globale reisroute worden gedestilleerd. Deze loopt vanuit Teheran met de wijzers van de klok mee via het Alborz-gebergte naar Sari en Mashhad, dat een voorstadsnet kent. Van daar gaat het door naar de toeristische hoogtepunten Isfahan en Yazd om vervolgens via het Zagros-gebergte zuidelijk van Arak weer terug te keren naar Teheran.

Iran is een voor veel Nederlanders onbekend land, maar biedt veel toeristische attracties en spectaculaire landschappen. Tijdens deze Verre Reis staan ook gelijksoortige fotopunten op het programma. Foto: Bernd Seiler (FarRail Tours).

Grote steden

In de grote steden en voor het toeristische programma wordt ook van touringcars gebruik gemaakt. De reis vindt naar verwachting plaats tussen 8 en 22 april 2018, maar een afwijking van enkele dagen blijft mogelijk.

Bijzondere kunstwerken, treinen en prachtige landschappen maken deel uit van de reis naar Iran. Foto: Bernd Seiler (FarRail Tours).

Per draisine naar de mooiste fotopunten van een spoorlijn. Foto: Bernd Seiler (FarRail Tours).

Blijf op de hoogte

SNE streeft ernaar de reis in oktober op de NVBS-website en in Op de Rails aan te kondigen. Serieuze belangstellenden die nog niet op de mailinglijst staan, kunnen een bericht sturen naar Ronald Bokhove. Zij worden vrijblijvend van de reisvoorbereidingen op de hoogte gehouden.