Minispecial reizen 2017 – afscheid van DM ‘90

Afscheidsrit naar de STAR op 14 oktober

Nog één keer Buffelen

In december neemt NS met de DM ’90 afscheid van haar laatste dieselmaterieel in de dagelijkse dienst. De Buffel pendelt tot die tijd nog vanuit Zwolle naar Kampen en Enschede, maar met de elektrificatie is het dieselkarakter van die twee lijnen voorgoed verdwenen. De NVBS neemt op 14 oktober 2017 afscheid van de tweetjes als we de bovenleiding achter ons laten en met twee stellen de STAR in Stadskanaal bezoeken.

tekst en foto’s: Ronald Bokhove

Op deze museumlijn worden fotostops gehouden en worden de tweewagenstellen enkele malen voor een line-up naast elkaar gezet. Het vertrek uit Zwolle is gepland rond 9.30 uur, het einde van de excursie is hier voorzien rond 18.30 uur. De heenreis gaat via de boog tussen Haren en Waterhuizen, de terugreis via Groningen. Voor NVBS-leden bedraagt de excursieprijs € 45 en voor niet-leden € 55.

DM ’90-treinstel 3434 is op 29 april 2017 net vertrokken uit Kampen. Op de achtergrond de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kampen. Momenteel staan hier al bovenleidingpalen.

Einde van een tijdperk

Inschrijven voor deze excursie kan tussen 11 augustus en 15 september. De aankondiging met meer informatie staat binnenkort op de website en in het augustusnummer van Op de Rails. Nog één keer Buffelen dus voor het onverbiddelijke “einde van een tijdperk”. Zorg dat je het afscheid niet mist!

Nu al historie: een Buffel tussen Zwolle en Kampen zonder bovenleiding. Treinstel 3434 is op 29 april 2017 op weg naar Zwolle en nadert Veerallee, dat tot 1969 over een halte beschikte.


Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Alvast in de stemming komen en meer weten over de Buffels? De NVBS-Bibliotheek leent onderstaand boek graag uit aan NVBS-leden.

Wadlopers en Buffels, GTW’s en Lints

door Peter van der Meer, met medewerking van Marcel van Ee, Rob van Ee, Carel van Gestel (tekstredactie), Peter van der Welle (tekeningen), uitgave: De Alk.

Dit boek dat in 2013 verscheen geeft een compleet beeld van de ontwikkelingen en lotgevallen van onder meer het DM ’90 (Buffel). Dit werk omvat 152 bladzijden met in totaal zo’n tweehonderd illustraties.

Lenen of reserveren: Sm-100.071