Minispecial reizen – Even voorstellen…

Even voorstellen…

De reisorganisatie van de NVBS

Het organiseren van reizen en excursies zit in het DNA van de NVBS. Al in het oprichtingsjaar (1931) organiseerde de vereniging excursies en in de loop der jaren zouden er vele volgen. Van reizen dichtbij huis tot in de verre uithoeken van deze aardbol. In deze Minispecial Reizen een viertal geplande trips, een interview met reisleider en bestuurslid Pleun Benard, een mooie vakantietip en, in het artikel dat u nu leest, een stukje achtergrondinformatie.

door Oege Kleijne

In april 1931, enkele maanden na de oprichting van de vereniging, had een afvaardiging van het NVBS-bestuur een onderhoud met een tweetal directieleden der Nederlandsche Spoorwegen en wist men de sympathie te winnen van deze beide topmannen. Het resultaat: de NS-directie ging haar best doen excursies mogelijk te maken en ‘van passende begeleiding te voorzien’. Al in mei 1931 vond de eerste excursie plaats. Die ging niet naar een NS-object, maar naar de werkplaats van de Gooische Stoomtram in Hilversum.

Een van de eerste NVBS-excursies voerde naar het locomotievendepot in Eindhoven, waar op 21 juni 1931 de gloednieuwe NS 6301 kon worden bewonderd. Foto: L. Derens, collectie: NVBS-Railverzamelingen.

“Ontzorgen”

In de loop der jaren organiseerde de NVBS steeds meer excursies. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog mochten de leden even “ontzorgen”. Ze reisden ook over tramnetten die allang niet meer bestaan en toen al met opheffing bedreigd werden. Het maken van reizen met bijzondere treinen of trams naar al even bijzondere spoorse doelen behoort tot de core business van een vereniging van railliefhebbers en dat geldt tot op de dag van vandaag. Want was is er leuker naar een reisdoel te gaan waar je normaliter niet kunt komen?

De nadruk in de eerste decennia van het NVBS-bestaan lag bij excursies in Nederland, waarbij op te heffen spoor- en tramlijnen prioriteit kregen, zoals hier bij de Zeeuwsch-Vlaamsche Tramweg-Maatschappij. De excursietram onder de poort in Aardenburg op 7 juni 1946. Foto: J.A. Bonthuis; collectie: NVBS-Railverzamelingen.

Maximale zekerheid

Vele decennia organiseerde een groepje enthousiaste vrijwilligers de reizen voor de NVBS-leden. In 1996 besloot het NVBS-bestuur de Stichting NVBS-Excursies (SNE) op te richten. Deze stichting moest de NVBS vrijwaren van claims voor het geval er ongevallen of andere onregelmatigheden plaats zouden vinden. De organisatie besloot in 2013 zich – voor de maximale zekerheid van de deelnemers – ook aan te sluiten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden, net als de meeste bonafide touroperators.

Momenteel telt de SNE zeven enthousiaste vrijwilligers die rond de tien reizen per jaar organiseren. Daarbij proberen deze railliefhebbers een programma te maken dat voor elk wat wils biedt.

In de jaren vijftig tot en met zeventig stonden ook de goederenlijnen in de belangstelling van NVBS’ers. Zo organiseerde de vereniging reizen over onder meer de lijnen van de Haarlemmermeer, de Noord-Friese lokaalspoorwegen, maar ook een dieselrondrit Assen – Onnen – Zuidbroek – Stadskanaal – Ter Apel – Stadskanaal – Assen. Het restant van het perron en het stationsgebouw van Ter Apel, met plan U treinstel NS 128 op 23 september 1967. Foto: Roef Ankersmit; collectie: NVBS-Railverzamelingen.

Vaste programmaonderdelen

De Stichting NVBS-Excursies biedt een aantal min of meer vaste programma-onderdelen die jaarlijks of in een iets minder hoge frequentie terugkeren.

Dagexcursies
– Koningsdagrit (de eendagsklassieker)
– Oliebollenrit (de jaarafsluiting met oliebollen en glühwein)
– Sporen uit het verleden (speuren naar restanten van voormalige lijnen)

Meerdaagse reizen
– Winterreis (de winterse jaaropening)
– Voorjaarsreis (naar alle windstreken door de ontluikende natuur)
– Spoorwandelreis (te voet genieten van de mooiste spoorlijnen)
– Flexreis (ontspannen reis vanuit één standplaats)
– Schönes Wochenende (boemelen bij de oosterburen)
– Verre Reis (weg uit Europa de wijde wereld in)

Al decennia lang behoren de Verre Reizen tot de vaste programma-onderdelen van de NVBS. Zo was China het reisdoel in 1986. Op de heenweg vlogen de deelnemers via Moskou naar Irkutsk. Daar stapten zij in een trein met koersrijtuigen naar Harbin in het noorden van China over een deel van de Trans-Siberische spoorlijn. Een stoomloc type QJ bij vertrek in Harbin (Noord-China), in de verse sneeuw, op 7 november 1986. Foto: Roelof Hamoen.

Presentatie van het jaarprogramma

Ondanks de relatief vaste structuur in het reisprogramma vult de SNE dit ook aan met tal van andere reizen en excursies in een bepaald jaar. Bezoekers aan de al even traditionele, laat in het najaar gehouden presentatie van het jaarprogramma, laten zich dan ook graag verrassen tijdens deze bijeenkomst in NVBS Centraal in Amersfoort.

Een van de absolute hoogtepunten in de excursiegeschiedenis van de NVBS vormde de rondrit met de Duitse stoomlocomotief 011 062 met oude getrokken NS-rijtuigen ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de vereniging in 1971 en een rit met historisch trammaterieel door Amsterdam. Het bracht tienduizenden mensen op de been. Op de foto van Nico Spilt staat de stoomloc op 12 september klaar voor vertrek op het station Amsterdam Amstel en konden de liefhebbers nog gewoon langs het spoor foto’s maken van deze bijzondere trein. Kom daar nu maar eens om.

 

Veel voordelen pakken bij NVBS-reizen

NVBS-leden profiteren van de vele voordelen van de NVBS-reizen, georganiseerd door de Stichting NVBS-Excursies (SNE). Maar ook niet-leden nodigen we van harte uit. Nog niet eerder mee geweest? Je bent van harte welkom!

Korting op NVBS-reizen

NVBS-leden profiteren van kortingen op de reizen en verdienen al snel hun contributie terug als ze vaker gebruik maken van de vele reismogelijkheden.

Reizen met bijzonder materieel

Bij de NVBS-reizen zit je als deelnemer vaak in bijzondere trams en treinen. Bijvoorbeeld materieel dat net is afgeleverd, dat net buiten dienst is gesteld of in museummaterieel.

Reizen op bijzondere baanvakken

Als het even kan gaan de reizen over bijzondere baanvakken, waar bijvoorbeeld in de normale dienst geen reizigerstreinen komen.

Naar bijzondere railreisdoelen

De SNE biedt een- of meerdaagse reizen aan. De eendaagse naar reisdoelen in Nederland of net over de grens. De meerdaagse reizen gaan naar al even slim bedachte buitenlandse railbestemmingen. Naar Europese landen, maar ook naar verre continenten. Met zo hier en daar ook een gewone toeristische attractie of een rustdag.

De begin dit jaar gehouden Winterreis bracht de deelnemers in onder meer Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië. Onderweg van het Duitse Passau naar het Tsjechische Karlovy Vary kon bij de overstap in het grensstation Bayerisch Eisenstein een winters plaatje worden gemaakt van de motorrijtuigen van de Waldbahn die klaar staan voor de rit naar Plattling, 22 februari 2017. Foto: Karel Koploper.

SNE-reizen worden altijd begeleid door ervaren reisleiders (vrijwilligers) die ook kennis hebben van de rail-reisdoelen en zelf ook railliefhebber zijn.

Gezelligheid en sociale contacten

Ontdek de gezelligheid tijdens de reizen en doe sociale contacten op met gelijkgestemden. Tijdens de reizen ontstaan niet zelden vriendschappen.

Doordachte fotostops

Als het even kan bevatten de reizen ook fotostops op bijzondere punten. Door de grote deskundigheid van de reisleiders en de grondige voorbereiding is fotosucces (zeker bij mooi weer) verzekerd.

Gedetailleerd programma

Deelnemers aan de NVBS-reizen krijgen altijd een programma met dienstregelinginformatie. Soms aangevuld met interessante achtergrondinformatie over de reisdoelen. Bij meerdaagse excursies worden ook (technische) gegevens van spoor- en trammaatschappijen en toeristische informatie verstrekt. Wie goed geïnformeerd op reis gaat, geniet immers zoveel meer.

De prijs – zo laag als verantwoord

Deelnemers aan NVBS-reizen, zeker als ze NVBS-lid zijn, krijgen veel waar voor hun geld. De SNE werkt uitsluitend met vrijwilligers. Een goede prijs-kwaliteitverhouding is daardoor gewaarborgd.

Reünie – samen terugblikken op een geslaagde reis

De meeste meerdaagse reizen kennen een reünie. Samen terugblikken en herinneringen ophalen. En onder het genot van een hapje en een drankje kijken naar foto’s en video’s. Bij de prijs inbegrepen!

Zekerheid via de SGR

De meerdaagse SNE-reizen vallen onder de garantieregels van de SGR. Op de website www.sgr.nl van deze organisatie staan de zekerheden van de deelnemers.