Zoekplaatje – de vragen – maart 2017

Stoomlocomotieven in Canada

door Oege Kleijne


Het Team Digitaal van de NVBS-Railverzamelingen is momenteel bezig om de negatieven van NVBS-lid J.J. Overwater gereed te maken voor de beeldbank. Ze worden gescand, de bestanden gefotoshopt en de bijbehorende informatie wordt toegevoegd. Overwater was een uitstekende fotograaf en bij de meeste foto’s heeft hij keurig datum en plaats genoteerd. Maar bij een serie van 115 foto’s van een reis naar Canada ontbreken die gegevens.

De Canadese stoomlocomotief 3479, vermoedelijk ergens in de omgeving van Montreal. Locatie en een (grove) datering ontbreken. Foto: J.J. Overwater, collectie NVBS-Railverzamelingen. De Canadese stoomlocomotief 3479, vermoedelijk ergens in de omgeving van Montreal. Locatie en een (grove) datering ontbreken.
Foto: J.J. Overwater, collectie NVBS-Railverzamelingen.

Die serie bevat foto’s van imposante Canadese stoomlocomotieven, maar ook van diesellocomotieven en af en toe een elektrische loc. De meeste foto’s zijn in of in de buurt van locdepots gemaakt. Waarschijnlijk in het begin van de jaren vijftig, maar zeker is dat niet.

Op de ene stoomlocomotief 3479 van de Canadian National, op de andere stoomlocomotief 2581 van de Canadian Pacific. De foto’s zijn genomen in verschillende depots. De foto met de CP 2581 komt uit een serie waar bij een aantal langs de spoorbaan een bord staat met de tekst “Montreal Association for the Blind”. Vermoedelijk heeft dat depot in de buurt van Montreal gelegen.

Een schitterende line-up in een depot ergens in Canada. Wie weet welk depot dit is en wanneer deze foto – bij benadering – is genomen? Foto: J.J. Overwater, collectie NVBS-Railverzamelingen. Een schitterende line-up in een depot ergens in Canada. Wie weet welk depot dit is en wanneer deze foto – bij benadering – is genomen?
Foto: J.J. Overwater, collectie NVBS-Railverzamelingen.

Kortom, voer voor Canadaspecialisten. Onderbouwde antwoorden graag per e-mail sturen aan nieuwsbrief@nvbs.com met in de titel “Zoekplaatje”.

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS-Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reacties

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En zou u misschien mee kunnen helpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten via nieuwsbrief@nvbs.com.