Te leen – maart 2017

Nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek

Recent verschenen boeken staan centraal in deze aflevering. Over de infrastructurele ontwikkelingen in Suriname, veertig jaar spoorwegfotografie en de West-Europese spoorweggeschiedenis. Ditmaal ook aandacht voor dvd’s: onder meer over het tegengaan van ongelukken in de winter en over de zware naoorlogse jaren van het Duitse spoorwegbedrijf.


Boeken

Bouwen aan de wilde kust, geschiedenis van de civiele infrastructuur van Suriname tot 1945. Door Hillebrand Ehrenburg en Marcel Meyer

Dit door LM Publishers onlangs uitgegeven zeer verzorgde boek van 336 pagina’s gaat zoals de titel al doet vermoeden, niet alleen over spoorse zaken. Sterker nog: pas op bladzij 237 komt de eerste trein voorbij. Toch zijn de hoofdstukken daarvoor minstens net zo boeiend vanwege de beschreven infrastructurele ontwikkelingen in Suriname. Terug naar het spoorse: het spoorwegstelsel voor de afvoer van gewonnen bauxiet komt aan de orde. Voorts wordt de aanleg van de lijn naar het Lawagebied uitgebreid behandeld, net zo als de kustspoorlijn. Eigenlijk is het tevens een economisch geschiedenisboek, dat door zijn vele interessante afbeeldingen, kaarten en tekeningen (op vrijwel elke bladzij staat een plaatje) alleen al het doorbladeren waard is. De teksten geven op gedetailleerde wijze een zeer leesbare beschrijving van verkeersgeschiedschrijving in Suriname.

Lenen of reserveren: Sb-360.002


40 Jaar spoor in beeld, spoorwegfotografie: een levenslange fascinatie. Deel 3. Door Barco den Ouden

Hedendaagse foto’s en bijbehorende teksten van Barco den Ouden. 84 pagina’s met voornamelijk twee afbeeldingen per bladzijde. Deze drie delen zijn te lenen bij de bibliotheek. In deel 1 komen voornamelijk Nederlandse elektrische treinstellen aan bod. In deel 2 komen de West-Europese landen, inclusief Engeland, aan de beurt. En het nu onlangs uitgegeven slotdeel betreft Nederlandse museumlijnen en het Spoorwegmuseum in Utrecht, maar ook wordt aandacht gegeven aan Scandinavië. Er zijn ook wat verdwaalde trams te herkennen, maar vooral is dit een treinen/locomotieven-kijkboek.
Het zijn mooie foto’s, waarop ook nog zo hier en daar mensen staan. En dat verlevendigt het boek ook. De onderschriften geven interessante extra informatie.

Lenen of reserveren: Sa-400.249.3 (deel 3), maar ook de delen 1 en 2, respectievelijk Sa-400.249.1 en Sa-400-249.2, zijn in de bibliotheek te leen.


Treinen rijden door de tijd, een RailHobby-special, uit 2000

Deze special met 115 pagina’s gaat over diverse onderwerpen uit de West-Europese spoorgeschiedenis. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van het spoorwegnet, de techniek en de stations. Dit alles wordt beknopt beschreven en mooi geïllustreerd. De Trans Europa Express (TEE) als voorloper van (inter)nationale hogesnelheidslijnen, maar ook de hogesnelheidstreinen zelf komen ter sprake. Daarnaast aandacht voor het seinwezen in Europa en de specifieke spoorse kenmerken van Nederland, Duitsland, België en Zwitserland. En dat alles niet alleen met betrekking tot het “echte” werk, maar ook in model (H0).

Lenen of reserveren: Sa-400.254


DVD’s

Winter, Unfallgefahren bei Eis und Schnee, dvd van de DGEG (Deutsche Gesellschaft für Eisenbahn Geschichte, de uitgever van het tijdschrift BahnEpoche)

Een Duitstalige film uit de jaren vijftig van de vorige eeuw over het voorkómen van spoorongelukken in de winter. Profielzolen, zandstrooien, goed uitkijken en een hele reeks andere aanbevelingen. Na vijftien minuten weten we het wel. Daarna nog een kwartier stukjes uit andere films uit diezelfde periode, zoals uit Das Stahltier, Wie war sie eigentlich, die Dampflok, Jungen und Lokomotiven, Zugpferde des Fortschritts, maar ook filmfragmenten over Oost-Duitse auto’s en het agrarisch leven in die tijd. Voor wie die tijd bewust heeft meegemaakt is het een feest van herkenning.

Lenen of reserveren: Sa-440.607


Wiederaufbau & Wirtschaftswunder, dvd van EK-Verlag uit 2008 van 58 min

Deze Duits gesproken dvd geeft met talrijke historische zwart-witbeelden uit de Wochenschau een interessante weergave van de wederopbouw van de compleet vernielde spoorinfrastructuur in Duitsland. De Wochenschau was een wekelijks filmjournaal, gemaakt voor bioscoopbezoekers. Op deze dvd toont EK-Verlag de moeilijke situatie in de jaren na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Passagiers op het dak en hangend aan treinen kennen we uit India, maar dat dit vlak na de Tweede Wereldoorlog ook in Duitsland voorkwam…
Deze dvd gaat niet alleen over het gehavende spoorwegnet; ook de ontwikkeling van het naoorlogse materieel komt aan de orde.
Deze boeiende documentaire gaat tot 1960. Van harte aanbevolen.

Lenen of reserveren: Sa-430.384

Rutger Ruempol


Nieuwe aanwinsten

Rutger Ruempol van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Meer nieuwe aanwinsten zijn te vinden op het bibliotheekgedeelte (onderste deel) op NVBS.com.Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com