Railreizen en -excursies – maart 2017

Voor spoor-, tram- en modelbouwliefhebbers (leden en niet-leden)

NVBS-afdeling Twente organiseert excursie naar Essen en Düsseldorf

Het lijkt inmiddels een traditie te worden: de jaarlijkse excursie naar Duitsland die wordt georganiseerd door de Afdeling Twente van de NVBS. Dit keer staat de reis gepland op zaterdag 6 mei 2017. De deelnemers reizen met de Abellio-trein van Arnhem naar het Ruhrgebied voor een bezoek aan de grote OKtoRail-modelbaan in Essen. Vervolgens maken de excursiegangers een uitgebreide tramrit door Düsseldorf met een historische Düwag-tram uit 1956. Terug gaat het – uiteraard – per trein.

door Ronald Boers en Oege Kleijne

De deelnemers reizen vanuit hun eigen woonplaats met een individueel NS-treinticket (inbegrepen bij de excursieprijs) naar Arnhem Centraal. De reisleiders vertrekken om 8.16 uur (spoor 2a) uit Hengelo naar Arnhem. De deelnemers verzamelen op station Arnhem om 9.35 uur op spoor 6b en reizen gezamenlijk verder naar Oberhausen Hbf per Abellio Flirt 3-trein, vertrek om 9:44 uur. Zij die per auto willen aanreizen, kunnen hun voertuig parkeren en instappen in Zevenaar (vertrek 9.54 uur) of Emmerich (vertrek 10.08 uur).

De jaarlijkse excursie van de NVBS-afdeling Twente maakt dit jaar onder meer gebruik van de Abellio Flirt 3-treinstellen uit de normale dienst voor de reis naar het Ruhrgebied. Met ingang van 6 april 2017 onderhoudt Abellio met dit type treinstellen de nieuwe stoptreinverbinding Arnhem - Zevenaar - Emmerich - Wesel - Oberhausen - Duisburg - Düsseldorf. Op de foto: ET 25 2306 + 2304 te Duisburg Hbf op 16-2-2017. Foto: Ronald Boers. De jaarlijkse excursie van de NVBS-afdeling Twente maakt dit jaar onder meer gebruik van de Abellio Flirt 3-treinstellen uit de normale dienst voor de reis naar het Ruhrgebied. Met ingang van 6 april 2017 onderhoudt Abellio met dit type treinstellen de nieuwe stoptreinverbinding Arnhem – Zevenaar – Emmerich – Wesel – Oberhausen – Duisburg – Düsseldorf. Op de foto: ET 25 2306 + 2304 te Duisburg Hbf op 16-2-2017. Foto: Ronald Boers.

OKtoRail

Na aankomst op Essen Hbf bezoeken de deelnemers de grote OKtoRail-modelbaan in het Grugapark in Essen. Deze modelbaan heeft als thema het staalvervoer door het Ruhrgebied in een tijdreis vanaf 1965 tot heden. Op de 460 vierkante meter grote Märklin H0-modelbaan rijden meer dan 200 treinen over 800 meter rails, staan er 12.000 bomen en 10.000 mensenfiguren.

Na de treinrit naar Essen staat een bezoek aan de grote modelbaan OKtoRail op het programma. Naast emplacementen en stations (foto onder) zijn ook spooraansluitingen (foto boven) te zien. Foto’s: Frank Zarges OKtoRail. Na de treinrit naar Essen staat een bezoek aan de grote modelbaan OKtoRail op het programma. Naast emplacementen en stations (foto boven) zijn ook spooraansluitingen (foto onder) te zien. Foto’s: Frank Zarges, OKtoRail.

Zarges 1C8A9869

Tramrondrit

Daarna gaat de treinreis naar Düsseldorf, waar een uitgebreide rondrit van twee en een half uur wordt gemaakt met een historische tram van de Rheinbahn AG: de Düwag GT6 Grossraum-Gelenktriebwagen nr. 2501 uit 1956. Tijdens deze tramrondrit vertelt een stadsgids over het trambedrijf van Düsseldorf en de diverse bezienswaardigheden langs de route. Tijdens de rit staan enkele fotostops gepland. Ook staat een kort bezoek aan de historische tramremise “Am Steinberg” op het programma, waar vele historische museumtrams uit Düsseldorf zijn gestald.

De excursietram: de zesassige Düwag GT6 tram nr. 2501 uit 1956, hier gefotografeerd op 9 september 2012 bij het Hauptbahnhof van Düsseldorf. Foto: Hans Männel, Linie D, Düsseldorf. De excursietram: de zesassige Düwag GT6 tram nr. 2501 uit 1956, hier gefotografeerd op 9 september 2012 bij het Hauptbahnhof van Düsseldorf.
Foto: Hans Männel, Linie D, Düsseldorf.

Terugreis

De terugreis vanaf Düsseldorf verloopt weer per Abellio Flirt 3 naar Arnhem, waarna de deelnemers individueel naar huis reizen. De aankomst in Arnhem is gepland om 20.15 uur en in Hengelo om 22.05 uur, maar houd rekening met eventuele vertraging.

Programmaboekje

Onderweg ontvangen de deelnemers een programmaboekje met informatie over de route en dienstregeling en de foto- en videomogelijkheden onderweg. Er bestaat voldoende gelegenheid en tijd om de inwendige mens te versterken, maar iedereen is vrij een lunchpakket mee te nemen.

Deelnamebedragen en -voorwaarden

Het deelnamebedrag voor deze afdelingsexcursie bedraagt voor NVBS-leden € 42. Niet-leden betalen een toeslag van € 8. In dit tarief is inbegrepen een NS-retourticket vanaf elk station in Nederland naar Arnhem Centraal. Deelnemers met een NS-ticket, NS-abonnement of zij die de reis per auto naar Arnhem, Zevenaar of Emmerich willen maken, krijgen een korting van € 7 op het deelnamebedrag.

De deelnamebedragen voor deze afdelingsexcursie zijn:

• NVBS-lid, met treinretour naar Arnhem: € 42
• NVBS-lid, zonder treinretour naar Arnhem: € 35
• Niet-lid, met treinretour naar Arnhem: € 50
• Niet-lid, zonder treinretour naar Arnhem: € 43

Jongeren tot 25 jaar krijgen op bovenstaande bedragen € 10 korting!

Aanbieding: goedkoop kennismaken met de NVBS

Nog geen NVBS-lid? Maak dan nu gebruik van ons zeer aantrekkelijke introductieaanbod voor het NVBS-lidmaatschap vanaf 1 juli 2017 en betaal de ledenprijs voor deze excursie: voor het NVBS-lidmaatschap + 6 nummers vanaf juli 2017 van het NVBS-maandblad Op de Rails + de NVBS kalender 2018 geldt nu een aanbiedingsprijs van slechts € 20; jongeren tot 25 jaar betalen daarvoor slechts € 10! Meer informatie over de vele voordelen van het lidmaatschap staan in de folder . Aanmelden als NVBS-lid kan per email naar twente@nvbs.com of via: www.nvbs.com/lidworden en gebruik daarbij kortingcode: Afdtwente17.

Bij overintekening hebben NVBS-leden en trouwe bezoekers van de afdelingsbijeenkomsten van de NVBS-afdeling Twente voorrang. Vanwege het vele overstappen en enkele verplaatsingen te voet moeten de deelnemers in een goede lichamelijke conditie verkeren.

Snel aanmelden gewenst

In de historische Düwag GT6 tram nr.2501 zijn veertig zitplaatsen beschikbaar, dus het maximum aantal deelnemers is beperkt! Snel aanmelden is gewenst! Bij erg grote belangstelling probeert de reisleiding een bijpassende historische bijwagen voor de tram erbij te huren.

Zin om mee te gaan? Inschrijven voor deze afdelingsexcursie kan uitsluitend door zich vóór 3 april 2017 aan te melden via dit aanmeldformulier. De betaling van het juiste deelnamebedrag moet ook vóór 3 april 2017 zijn bijgeschreven op rekeningnummer NL90RABO10982021 71 t.n.v. D. te Dorsthorst te Losser met in het betalingskenmerk “Excursie 6 mei 2017” met vermelding van de naam en het e-mailadres.  Wie nog vragen heeft, stuurt een e-mail naar twente@nvbs.com.

Aanmelders ontvangen in de tweede helft van april nader bericht per e-mail. Het treinretour naar Arnhem ontvangen de deelnemers als e-ticket per e-mail. Ze moeten daarna zelf voor een goed leesbare papieren afdruk daarvan op A4 formaat zorgen. Alleen de digitale versie aan de conducteur tonen is helaas niet toegestaan.

Deelnemingsvoorwaarden NVBS-afdeling Twente

Deze excursie wordt georganiseerd door de afdeling Twente van de NVBS en kent andere deelnamevoorwaarden dan de reizen die worden georganiseerd door de Stichting NVBS-Excursies. Deelnemers aan de reis van de Afdeling Twente gaan mee op eigen risico. Voor eventuele ongelukken of schade aanvaardt de excursieleiding geen enkele aansprakelijkheid.


OKtoRail – een digitaal voorproefje

Wie alvast in de stemming wil komen voor een bezoek aan OKtoRail kan de volgende websites bezoeken:
Facebook – OKtoRail
Foto- en video-impressies van de OKtoRail modelbaan op Youtube:
• OKtoRail – Miniaturzeitreise der Industrie in der  Gruga Essen (1)
• OKtoRail – Miniaturzeitreise der Industrie in der  Gruga Essen (2)


Koningsdagrit – nog enkele plaatsen vrij

Op de Koningsdagrondrit met Hondekoptreinstel 766 door Nederland zijn nog enkele plaatsen in de tweede klasse vrij, zowel voor leden als niet-leden van de NVBS. Zie de rubriek Verenigingsnieuws.