Avondje uit – maart 2017

Door Lapland en langs de fjorden van Stockholm naar Oslo

Samenstelling: Sjoerd Bekhof


NVBS-afdeling Noord, zaterdag 22 april 2017

Op zaterdag 22 april komt de NVBS-afdeling Noord bijeen in It Koartling in Buitenpost. Gerrit Nieuwenhuis zal over zijn reis door Noorwegen en Zweden vertellen.

Gerrit Nieuwenhuis heeft al sinds de jaren zeventig veel belangstelling voor de Scandinavische landen. Voor het eindexamen van de HBS moest hij 1972 een werkstuk maken voor het vak aardrijkskunde. De keuze viel op Zweden, een land waar hij toen nog niet eerder geweest was. Het land wekte zijn belangstelling en direct na het examen bezocht hij het daadwerkelijk. In de loop der jaren bezocht hij niet alleen Zweden regelmatig, maar ook Denemarken, Noorwegen en Finland.

De dagtrein van Trondheim naar Bodø maakt een tussenstop in Fauske. De dagtrein van Trondheim naar Bodø maakt een tussenstop in Fauske. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

Gerrit doet verslag van zijn reis in de zomer van 2013 door Zweden en Noorwegen. Het begin is de Zweedse hoofdstad Stockholm. Deze stad biedt een grote verscheidenheid aan railvervoer met tram, metro, smal- en normaalspoor.

Via de Inlandsbanan gaat hij naar Lapland en dan via de indrukwekkende ertsspoorlijn van Kiruna naar Narvik in Noorwegen. Vanuit Narvik gaat het naar het zuiden naar Trondheim en weer zuidwestwaarts naar de kuststad Bergen. Bekende spectaculaire bergspoorwegen, zoals de Raumalijn en de Flåmlijn ontbreken niet.

De reis eindigt in Oslo. Ook in de Noorse hoofdstad is veel railvervoer te vinden. Delen van de reis werden veertig jaar eerder, in 1973, ook al gemaakt. Beelden van toen wisselen de foto’s van 2013 af. De in dit artikel geplaatste foto’s zijn in 2013 door Gerrit gemaakt.

Bezoekers (ook van buiten de afdeling Noord en niet-leden) zijn welkom in It Koartling in Buitenpost. Aanvang van het programma is 13.30 uur. It Koartling ligt op loopafstand van het station Buitenpost. Hier stoppen alle Arriva-treinen Leeuwarden – Groningen v.v.

Onderweg naar Gällivare stoppen de treinen op de Inlandsbanan bij de Poolcirkel. Een geliefde plek om niet alleen vast te leggen, maar ook om er zelf te worden vereeuwigd. Onderweg naar Gällivare stoppen de treinen op de Inlandsbanan bij de Poolcirkel. Een geliefde plek om niet alleen vast te leggen, maar ook om er zelf te worden vereeuwigd.

Meer informatie over de programma’s van afdeling Noord.

Kennismaken met de afdelingen van de NVBS?

De afdelingen van de NVBS organiseren diverse activiteiten, meestal avonden over bepaalde railonderwerpen en soms ook excursies. De op deze pagina genoemde presentaties zijn ook toegankelijk voor niet-leden. De NVBS wil hen namelijk laten kennismaken met deze informatieve en gezellige bijeenkomsten. Van de niet-leden wordt soms een extra bijdrage van één euro gevraagd bovenop de vaste entree­prijs (lees: kostenvergoeding voor zaal­huur), meestal 2,50 euro.