Zoekplaatje – februari 2017 – vragen

Oostenrijkse rijtuigen op
een onbekend station

door Nico Spilt


Ook deze maand presenteren wij u weer enkele zoekplaatjes. Om eerst even een klein misverstand uit de weg te ruimen: het gaat hier niet om een quiz. Daarvoor hebben we al de jaarlijkse NVBS Railquiz. De samenstellers van deze rubriek weten dus zelf het antwoord op de vraag ook niet. Dat antwoord hopen we juist van de lezers te krijgen!

In 1978 of 1979 fotografeerde H.H. Luijendijk enkele Oostenrijkse rijtuigen op een onbekend station. De vraag is wederom eenvoudig: wie weet welk station dit is?

Bagagerijtuig 51 81 95-40 323-4 van de ÖBB, als laatste rijtuig van een binnenlandse trein tegen een stootjuk van een Oostenrijks station. Dit van oorsprong Duitse rijtuig is in 1945, na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, in Oostenrijk achtergebleven en in latere jaren gemoderniseerd. Bagagerijtuig 51 81 95-40 323-4 van de ÖBB, als laatste rijtuig van een binnenlandse trein tegen een stootjuk van een Oostenrijks station. Dit van oorsprong Duitse rijtuig is in 1945, na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, in Oostenrijk achtergebleven en in latere jaren gemoderniseerd.

Op hetzelfde onbekende station staat het geklonken stalen tweeassige personenrijtuig 37 299 van de ÖBB, dat deel uitmaakt van een binnenlandse reizigerstrein. Dit rijtuig is voor 1940 voor de Deutsche Reichsbahn Gesellschaft (DRG) https://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Reichsbahn_(1920%E2%80%931945) gebouwd en is na 1945 achtergebleven in Oostenrijk. Op hetzelfde onbekende station staat het geklonken stalen tweeassige personenrijtuig 37 299 van de ÖBB, dat deel uitmaakt van een binnenlandse reizigerstrein. Dit rijtuig is voor 1940 voor de Deutsche Reichsbahn Gesellschaft (DRG) gebouwd en is na 1945 achtergebleven in Oostenrijk.

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS-Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reacties

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En zou u misschien mee kunnen helpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten via nieuwsbrief@nvbs.com.