Zoekplaatje – februari 2017 – de antwoorden

De vorige zoekplaatjes

door Nico Spilt


Een oude stoomtramloc

HLNK-1128

De eerder op deze pagina gepubliceerde tekst over de stoomtramlocomotief bleek na vervolgonderzoek toch niet te kloppen. De uitkomsten uit dit onderzoek door de tramwegexperts Dirk Eveneens Maarse en Hans de Haan is gepubliceerd in het maartnummer van NVBS Actueel onder Zoekplaatje – de antwoorden. Het enige dat wel vast is komen te staan toen dit in februari 2017 werd gepubliceerd, zijn de feiten dat de locatie Voorburg is, dat het open rijtuig er een is van de Maatschappij tot Exploitatie van Tramwegen (MET) uit de serie 17-20 en dat de afgebeelde locomotief actief was bij de verbouwing van de tramlijn Leiden – Den Haag. De foto komt uit de verzameling Hesselink en maakt deel uit van de NVBS-Railverzamelingen (eindredactie).


Een Duitse Eierkopf

De collectie van H.H. Luijendijk is al een paar keer voorbij gekomen in deze rubriek. Hij maakte uitstekende foto’s, maar de bijbehorende gegevens ontbreken helaas vaak. Zo ook bij de dia die hij maakte van een dieseltreinstel van de DB, een zogeheten Eierkopf.

Ten onrechte schreven we dat dit type na 1982 nauwelijks meer in de normale dienstregeling reed. Dat gold alleen voor de treinen vanuit Hamburg naar het noorden (Flensburg en Kiel). John Krijgsman wijst erop dat ze daarna nog, tot 1985, reden vanuit depot Braunschweig. Hij vervolgt: ‘Zelf heb ik ze in 1984 in Seelze gefotografeerd. Maar de stationskenmerken op de foto zijn zo algemeen dat ik geen idee heb waar de foto gemaakt kan zijn.’

Huub Baardemans heeft echter wel een idee: hij weet zeker dat de foto in Neumünster is gemaakt. Huub licht toe: ‘Dat ligt verhoogd, was in 1982 nog zonder bovenleiding en de betreffende stellen werden daar ook nog ingezet. Links van het treinstel zijn nog twee huizen zichtbaar. Op de website Neumünster is een serie luchtfoto’s te zien, waaronder ook van het station en omgeving. Op een van die foto’s is aan de bovenrand een rijtje huizen te zien, waar ook deze twee tussen staan. Het lage wat verscholen achter een boom, daarnaast het gelige hogere huis.’ De directe link naar de door Huub gevonden foto.

Dankzij deze informatie kunnen de beheerders van de beeldbank de foto exact dateren. Hans de Haan ontdekte op basis van andere foto’s dat Luijendijk op 22 april 1979 een bezoek heeft gebracht aan de AKN Eisenbahn (Altona-Kaltenkirchen-Neumünster). Het zal op deze datum zijn geweest dat hij in Neumünster is geweest.

Een vierdelig dieseltreinstel Baureihe 613 (voorheen VT 12.6) met vooraan stuurstandrijtuig 913 613 in Neumünster op 22 april 1979. Foto H.H. Luijendijk, collectie NVBS-Railverzamelingen. Een vierdelig dieseltreinstel Baureihe 613 (voorheen VT 12.6) met vooraan stuurstandrijtuig 913 613 in Neumünster op 22 april 1979. Foto H.H. Luijendijk, collectie NVBS-Railverzamelingen.

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.