Over de NVBS – februari 2017

Verenigingsnieuws

Samenstelling: Oege Kleijne


Help de NVBS-Bibliotheek aan ontbrekende nummers

De NVBS-Bibliotheek maakt zijn opwachting met meer dan 23.000 boeken over spoor, metro en tram en heeft meer dan duizend dvd’s te leen. Ook heeft de bibliotheek vele tientallen jaargangen met tijdschriften. Als een jaargang compleet is, dan wordt die keurig ingebonden en kan daarna uitgeleend worden. Uit nalatenschappen komen veel jaargangen waarin soms een of twee nummers ontbreken. Bijvoorbeeld van het Duitse tijdschrift Eisenbahn Magazine, uit 2015 de nummers. 6 en 7. Of van Lok Report 2016 nr. 3. Ook zoekt de NVBS-Bibliotheek van het blad Eisenbahn Geschichte nummer 6 uit 2004. Tot slot ontbreken nog van de Eisenbahn Kurier Specials de nummers 10 en 34. Wie de NVBS-Bibliotheek wil helpen de jaargangen compleet te maken door het ontbrekende nummer af te staan (eventueel tegen vergoeding), neemt contact op via het e-mailadres bibliotheek@nvbs.com.

Twee van de ontbrekende nummers die de NVBS-Bibliotheek nog zoekt om de jaargangen compleet te maken. Twee van de ontbrekende nummers die de NVBS-Bibliotheek nog zoekt om de jaargangen compleet te maken.

NVBS-Webwinkel schaft bezorgkosten af

NVBS-leden die in Nederland wonen, kunnen nu in de NVBS-Webwinkel boeken en dvd’s bestellen tegen veel lagere prijzen dan vroeger. De reden: de bezorging in Nederland is nu gratis. Daarmee zijn de NVBS-leden in de meeste gevallen stukken goedkoper uit dan vroeger, toen nog op boeken en dvd’s onder de 25 euro bezorgkosten moesten worden betaald.
Bij een vergelijking tussen de prijzen van verschillende aanbieders blijkt dat NVBS-leden vaak veel goedkoper uit zijn of minimaal hetzelfde bedrag betalen. Dit geldt bij bestelling van Nederlandse, Belgische, Duitse, Franse en Oostenrijkse boeken en dvd’s in webshops. Zelfs wanneer in die landen rechtstreeks bij de uitgevers besteld wordt.

Proef met veiling van ‘memorabilia’ geslaagd

De eind januari 2017 in Amersfoort gehouden NVBS-veiling van allerlei historische spoor- en tramobjecten is succesvol verlopen. Hoewel de organisatoren een iets grotere opkomst hadden verwacht, ging het overgrote deel van de aangeboden spullen – meer dan negentig kavels – tijdens deze verkoping van de hand. De opbrengst gaat naar de verenigingskas.

Veilingmeester Karel Hoorn in actie tijdens de NVBS-veiling, waarop bijzondere memorabilia onder de hamer kwamen. Met een slag op de bel van de tram werd het bod uit de zaal tot koop vastgelegd. Foto: Leo Zilverentant. Veilingmeester Karel Hoorn in actie tijdens de NVBS-veiling, waarop bijzondere memorabilia onder de hamer kwamen. Met een slag op de bel van de tram werd het bod uit de zaal tot koop vastgelegd. Foto: Leo Zilverentant.

Bij memorabilia gaat het om spoor- en tramwegzaken van allerhande aard. Van dienstkleding tot en met petten, van geëmailleerde borden uit trein en tram, tot en met munten en affiches. Zelfs lijnfilms van de Gentse en de Amsterdamse tram – vele meters lang – behoorden tot de geveilde stukken. Een overzicht van de overgebleven en dus nog niet geveilde objecten is te zien op de website van de NVBS.Wie in deze objecten geïnteresseerd is, kan zich wenden tot een van beide organisatoren (rechtsboven op de website). Een uitgebreid verslag van deze veiling komt in het verenigingsnieuws in Op de Rails van maart 2017.

Nieuwe wisselexpositie: “Spoorzoeken met Google Earth”

Op de NVBS-website staat een nieuwe wisselexpositie onder de titel “Spoorzoeken met Google Earth”, die naadloos aansluit bij de vorige aflevering van de NVBS-webtentoonstelling: “Spoorzoeken met Railtrash”.
Hierin leerden we hoe we in het landschap op zoek kunnen gaan naar restanten van oude spoor- en tramlijnen. In de nieuwe wisselexpositie doen we kennis op hoe we aan de hand van luchtfoto’s de loop van lijnen kunnen terugvinden met beelden van Google Earth en Google Maps. Door verkleuring in het landschap kan soms de loop van zo’n niet meer bestaande lijn vastgesteld worden.
Een buitengewoon handig hulpmiddel vormt het programma “Spoorlijnen in Nederland” van Jochem Veenstra. Voor het gebruik van Google Earth heeft Jochem de lijnen over de luchtfoto’s heen getekend.

Waar liep de spoorlijn in het Noord-Friese Sint-Jacobiparochie? Deze Google-kaart laat dat duidelijk zien (de boog links boven die de weg kruist). Door het programma “Spoorlijnen in Nederland” te gebruiken wordt duidelijk dat die boog inderdaad de opgebroken lokaalspoorweg is. Waar liep de spoorlijn in het Noord-Friese Sint-Jacobiparochie? Deze Google-kaart laat dat duidelijk zien (de boog links boven die de weg kruist). Door het programma “Spoorlijnen in Nederland” te gebruiken wordt duidelijk dat die boog inderdaad de opgebroken lokaalspoorweg is.

Open dag NVBS-Railverzamelingen op 18 maart 2017 –
ook niet-leden van harte welkom

De Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) houdt op zaterdag 18 maart voor het eerst een open dag. Nieuwsgierig naar al dat mooie materiaal in de archiefruimte van NVBS-Centraal in Amersfoort? In de beeldbank op zoek naar plaatjes van uw favoriete railonderwerp, maar niet goed weten hoe dat handig aan te pakken? Dan is deze dag misschien wat voor u!

De schatkamer van de NVBS – zo worden de verzamelingen ook aangeduid – biedt tal van interessante documentaties, tekeningen, bijzondere boeken en voorschriften over trein, metro en tram. Maar de schatkamer biedt ook heel veel plattegronden en ander beeldmateriaal. Een voorbeeld is deze foto van de tram in het tramstation van Sint-Jacobiparochie – we blijven in het hoge noorden – met loc 20 van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij en ten minste twee rijtuigen uit de serie AB 21-31. Ook de loop van deze opgebroken tramlijn was bij die plaats tot voor kort met Google Maps en Earth nog enigszins door verkleuring in het landschap te ontwaren. De schatkamer van de NVBS – zo worden de verzamelingen ook aangeduid – biedt tal van interessante documentaties, tekeningen, bijzondere boeken en voorschriften over trein, metro en tram. Maar de schatkamer biedt ook heel veel plattegronden en ander beeldmateriaal. Een voorbeeld is deze foto van de tram in het tramstation van Sint-Jacobiparochie – we blijven in het hoge noorden – met loc 20 van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij en ten minste twee rijtuigen uit de serie AB 21-31. Ook de loop van deze opgebroken tramlijn was bij die plaats tot voor kort met Google Maps en Earth nog enigszins door verkleuring in het landschap te ontwaren.

Programma:

Presentaties:

11:15-11:45, 13:30-14:00:
– Uit de schatkamer van de NVBS, wat hebben wij zoal aan materiaal?
11:45-12:30, 14:00-14:45:
– Zoeken in de NVBS-Beeldbank en NVBS-Railatlas, hoe doe ik dat een beetje handig?
12:30-13:00, 14:45-15:15:
– Vrijwilligerswerk, wat heeft de SNR te bieden?

Toegang tot de archiefruimte:
Beheerders tonen materiaal uit hun collecties: bijzondere fotoalbums, ansichtkaarten, oude reglementen en materieelalbums, materieeltekeningen, e.d.

Gebruik van de Beeldbank en Railatlas:
Leden van Team Digitaal geven persoonlijk advies bij het zoeken in de Beeldbank en de Railatlas.

Vitrines:
Tentoonstelling met bijzonder materiaal uit de collecties.

Toegang voor NVBS-leden en voor ieder ander met belangstelling voor de geschiedenis van het railvervoer. Nadere inlichtingen: conservatorsnr@nvbs.com

NVBS-Kalendercommissie zoekt foto’s voor Kalender 2018

Geloof het of niet, maar de productie van de NVBS-kalender 2018 (gratis voor NVBS-leden) is alweer op gang gekomen. Begin juli 2017 moet al het materiaal bij de drukker liggen. Een van de sterke punten van de kalender zijn de verhalen bij de foto’s. Wij zoeken nu die verhalen. En die foto’s natuurlijk. Maar met alleen een foto kunnen wij niet veel. Dat betekent: alle gegevens over die foto erbij… én het idee voor het verhaal.
Wij zoeken ook “nieuwe fotografen”. We nodigen NVBS’ers die goed materiaal hebben of maken en die nog niet eerder hun werk instuurden, nadrukkelijk uit om dat wel te doen. De “oude garde” blijft natuurlijk welkom.
Voor het digitaliseren van oud materiaal kan de kalendercommissie zorgen. Digitale foto’s moeten minstens 300 dpi zijn (en liefst in TIFF-formaat, maar laat u zich daardoor niet afschrikken).
Wie twijfelt of inzenden zin heeft, neemt contact op met Gert Jan Binkhorst via kalender@nvbs.com

Het trambedrijf blijft boeien, zeker dat van de vroegere Noord-Zuid-Hollandsche Vervoer-Maatschappij (NZH). In de kalender van 2018 zal deze foto van de tram in het Zuid-Hollandse Rijnsburg prijken. Het onderwerp houdt de Kalendercommissie nog even geheim. Wie ook bijzondere oude of recente foto’s-met-een-verhaal heeft, neemt contact op met deze commissie. Foto: Jan Vogels; collectie NVBS-Railverzamelingen. Het trambedrijf blijft boeien, zeker dat van de vroegere Noord-Zuid-Hollandsche Vervoer-Maatschappij (NZH). In de kalender van 2018 zal deze foto van de tram in het Zuid-Hollandse Rijnsburg prijken. Het onderwerp houdt de Kalendercommissie nog even geheim. Wie ook bijzondere oude of recente foto’s-met-een-verhaal heeft, neemt contact op met deze commissie. Foto: Jan Vogels; collectie NVBS-Railverzamelingen.

Fotorondzending februari 2017:
NS-dubbeldeksmaterieel, smalspoor, Amsterdamse stadslijnen

In februari is fotorondzending 609 in circulatie gebracht. Deze bevat bijna 160 foto’s van een aantal interessante onderwerpen. Wat de NS betreft wordt aandacht geschonken aan het dubbeldeksmaterieel DDZ en DD-AR. En ook op smalspoor valt nog veel te beleven, zoals met foto’s gemaakt bij de Gelderse Smalspoor Stichting in Heteren aan de Rijn. Tramliefhebbers worden niet vergeten: de Amsterdamse tramlijnen 7, 13 en 14 die alle de westelijke stadsdelen van de hoofdstad bedienen, komen ruimschoots aan bod.
Bij de foto’s uit het buitenland, bezoeken we in deze rondzending de Duitse stad Halle (bij Leipzig) en de Belgische museumtramlijn TTA in het dal van de rivier de Aisne. Maar ook van de spoorwegen op de Balkanlanden zitten er foto’s in deze rondzending. Meestal betreft het hier door een (diesel)loc getrokken treinen, maar in de Bulgaarse hoofdstad Sofia treffen we ook elektrische treinstellen aan.
NVBS-leden kunnen voor 6,75 euro per jaar een abonnement op de fotorondzendingen nemen. Daarvoor krijgen ze negen keer per jaar een doos met ongeveer 160 foto’s thuisgestuurd. Die mogen ze dan drie dagen in hun bezit houden. De rondzendingen kennen vier categorieën: spoor binnenland, spoor buitenland, tram binnenland en tram buitenland. In totaal zijn er meestal acht verschillende onderwerpen of thema’s.
Meer informatie en aanmelding: bel of schrijf naar Ciril van Hattum, Constantijnstraat 26, 5671 XE Nuenen, tel. 040-2831418 of e-mail: constantijn@onsnet.nu

Een van de bijna 160 foto’s in de NVBS-rondzending 609 toont een Duits diesellocje uit 1955 van de Gelderse Smalspoor Stichting dat bij de steenfabriek in Heteren aan de Rijn op 8 augustus 2015 is aangekomen. De loc heeft ook een naam: K. Marx! Foto: Ciril van Hattum. Een van de bijna 160 foto’s in de NVBS-rondzending 609 toont een Duits diesellocje uit 1955 van de Gelderse Smalspoor Stichting dat bij de steenfabriek in Heteren aan de Rijn op 8 augustus 2015 is aangekomen. De loc heeft ook een naam: K. Marx! Foto: Ciril van Hattum.

Uitslag zoekplaatje Ab van Donselaar

De fraaie foto met de 2200 uit de januari 2017-editie van NVBS Actueel is in Wehl (Achterhoek) genomen. De maker, NVBS-lid Ab van Donselaar, had geen gegevens meer bij deze foto en was vergeten waar hij die had gemaakt. Frank Pennin kwam als eerste met het goede antwoord en verwees naar Stationsweb, waar een foto met het afbuigende spoor te zien is. Gerard Wierckx deed een onderzoek bij Sporenplan Online en verwees al naar deze plaats, maar het overtuigende bewijs werd geleverd door de beide experts op het terrein van de infrastructuur, Roef Ankersmit en Kees van de Meene, die ook een tekening en een foto bijsloten. Het afbuigende spoor ging naar de Boerenbond, een coöperatie van agrariërs. De foto moet voor de opbraak van het zijspoor in 1972 zijn genomen. Overigens staat het armsein dat verderop te zien is, niet links maar rechts van de baan. Dit gezichtsbedrog zette enkele lezers aan tot andere conclusies.

VN-08 NZH 042

Verenigingsnieuws

In deze rubriek besteden we aandacht aan nieuws uit en over de NVBS. Meer weten? Kijk verder op onze site.