Zoekplaatje – januari 2017 – vragen

Een oude stoomtramloc en

een Duitse eierkop

door Nico Spilt


Ook deze maand weer twee nieuwe zoekplaatjes. De centrale vraag bij beide foto’s is: waar is dit? Meer aanvulling op de informatie in de fotobijschriften is natuurlijk ook van harte welkom.

HLNK-1128
Portret van het personeel van een locomotief uit de serie HSM 215-219. Gefotografeerd tussen 1883 en 1911. De locatie is onbekend. In 1883 nam de HSM de exploitatie en de locomotieven van de Rijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (RSTM) over op de lijn Leiden – Katwijk. Op de lijnen van Leiden naar Noordwijk en Katwijk waren geen open rijtuigen in gebruik; de foto kan daarom ook elders gemaakt zijn. Achter op foto staat gedrukt “Origineel in het Ned. Spoorw. Museum”. Hiermee wordt mogelijk gedoeld op loc 2 van de RSTM die tot op de dag van vandaag in het museum staat. Foto uit de collectie Hesselink.

DIA101421-050-0630-11
Een vierdelig dieseltreinstel Baureihe 613 (voorheen VT 12.6) met vooraan stuurstandrijtuig 913 613. Dit is een zogeheten Eierkopf van de DB, op een onbekende locatie in Duitsland. De foto is waarschijnlijk gemaakt in 1982. Mogelijk bij een speciale gelegenheid, omdat deze treinstellen toen niet of nauwelijks meer in het normale reizigersverkeer werden ingezet. Foto H.H. Luijendijk.

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS-Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reacties

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En zou u misschien mee kunnen helpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten via nieuwsbrief@nvbs.com.