Te leen – januari 2017

Nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek

De NVBS-Bibliotheek heeft de afgelopen maand tal van nieuwe aanwinsten verworven. Een viertal voorbeelden met kunst, de HSL Zuid, Duitse stations en de Berlijnse S-Bahn.


te leen 01 - Ka-510.001

In Treno tra Arte e Letteratura, door Gabriele Crepaldi (uitgave uit 2003, 192 pagina’s)

In dit boek – in het Italiaans – staat de combinatie van kunst en spoorwegen centraal. Verdeeld over zes hoofdstukken worden er 196 prachtige reproducties getoond van kunstwerken die spoorse zaken als onderwerp kennen. Naast een paar bekende werken van kunstenaars als Van Gogh, Munch, Buffet, Turner, Hopper, Van Dongen, Delvaux, Monet, Manet, Cézanne, Pissarro en Magritte, bevat dit boek ook veel relatief onbekende werken. De afbeeldingen hebben betrekking op railsituaties overal ter wereld. Dit boek rustig doorbladeren is een bijzondere bezigheid. Kijk vooral maar eens naar plaatje 107 op bladzijde 114: dat maakt het lenen alleen al goed!

Lenen of reserveren: Ka-510.001.


te leen 02 - Sb-100.110

High speed in the low lands, door Infraspeed, projectorganisatie HSL Zuid (uitgave 2006, 88 pagina’s)

Dit boek behandelt de aanleg van de HSL Zuid en is door de projectorganisatie HSL Zuid uitgegeven. Dit in het Engels geschreven boek is in 2006 – dus ver voor de indienststelling van de HSL Zuid – uitgebracht. Het is een uitgebreide en rijk geïllustreerde projectbeschrijving. Het begint met de politieke voorgeschiedenis vanaf 1973. In de periode 2000 – 2006 werd het project gerealiseerd. Behalve de ‘Groene Hart’-tunnel werden vele viaducten, tunnels en bruggen gebouwd in een toch wel relatief korte periode. Hoewel het boek behoorlijk diep ingaat op de techniek, is het voor de geïnteresseerde leek zeer goed te lezen: dus een aanrader!
Lenen of reserveren: Sb-100.110.


te leen 03 - Sb-430.068

Bahnhöfe, Kathedralen des Verkehrs, speciale uitgave van ModellEisenbahnen (uit 2004, 98 pagina’s)

Het betreft hier een ‘Spezial’ van het tijdschrift ModellEisenbahnen, maar het gaat alleen over de ‘echte’ stations uit het gehele Duitse grondgebied. Het boek heeft een thematische opbouw: type station, architectuur, inrichting, restauraties, perrons, personeel en de toekomst. Gelukkig komen de bekende stations uit Berlijn, Frankfurt en Leipzig maar even aan de orde en worden de onderwerpen aan de hand van wat onbekendere halteplaatsen behandeld. Köln Hbf heb ik bijvoorbeeld niet kunnen vinden, een verademing dus! Het boek is mooi uitgevoerd met veel kleuren- en zwart-wit-afbeeldingen.

Lenen of reserveren: Sb-430.068.


te leen 04 - Ua-430.114

Die Berliner S-Bahn 1924 bis heute, door Wolfgang Kiebert (uitgave 2004, 176 pagina’s)

Natuurlijk heeft de bibliotheek diverse boeken en dvd’s over de S-Bahn in Berlijn, maar dit boek geeft per decennium een mooi beeld over de geschiedenis van deze stadsspoorweg. Voor het woord ‘heute’ in de titel moet u het jaar 2004 lezen. Juist die verdeling in decennia maakt het historische aspect van dit boek aantrekkelijk. Elk hoofdstuk sluit af met een kroniek per jaar. Vooral de hoofdstukken “Die sechziger Jahre” en “Die neunziger Jahre” met de opbouw en de afbraak van de muur zijn zeer interessant. Naast de talrijke plaatjes staat er behoorlijk wat tekst in, met veel informatie, maar dat betekent niet dat de plaatjeskijkers tekort komen. Toch is het meer een lees- dan een kijkboek.

Lenen of reserveren: Ua-430.114.

Rutger Ruempol


Nieuwe aanwinsten

Rutger Ruempol van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Meer nieuwe aanwinsten zijn te vinden op het bibliotheekgedeelte (onderste deel) op NVBS.com.Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com