Railreizen en excursies – januari 2017

Railreis naar Roemenië en excursie naar de Gooische Stoomtram

door Ronald Bokhove

De Stichting NVBS-Excursies kondigt twee bijzondere railreizen aan. Op 8 april 2017, voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van de NVBS, kunt u spoorzoeken naar de restanten van de Gooische Stoomtram. In mei 2017 volgt een grote reis naar Roemenië.

De Stichting NVBS-Excursies organiseert ook een excursie naar de restanten van de vroegere Gooische Stoomtram. Motorrijtuig GoTM 7, in het tramstation naast het NS-station Naarden-Bussum op 3 maart 1940. Foto: H.G. Hesselink, collectie NVBS-Railverzamelingen. De Stichting NVBS-Excursies organiseert ook een excursie naar de restanten van de vroegere Gooische Stoomtram. Motorrijtuig GoTM 7, in het tramstation naast het NS-station Naarden-Bussum op 3 maart 1940.
Foto: H.G. Hesselink, collectie NVBS-Railverzamelingen.

Sporen uit het Verleden 16: de Gooische Stoomtram

Op zaterdag 8 april 2017 organiseert de SNE voorafgaande aan de Algemene Ledenvergadering van de NVBS een korte spoorzoekersexcursie naar de restanten van de Gooische Stoomtram. Het tramnet verbond de hoofdstad met belangrijke plaatsen in Het Gooi waaronder Muiden, Naarden en Huizen. In Amsterdam, Bussum en Hilversum bestond aansluiting op het spoornet. De stoom- en motortrams hebben gereden tussen 1881 en 1947. Op de lijn Bussum – Huizen heeft NS nadien nog goederentreinen gereden totdat het hier in 1958 ook over was. Er zijn weinig fysieke overblijfselen van de Gooische aanwezig, maar het lijnennet laat zich eenvoudig volgen.

De excursie staat vanaf 10 februari open voor boeking. De aankondiging komt dan in ‘Op de Rails’ en op de website www.nvbs.com. Wacht niet te lang met boeken, het kon wel eens druk worden.

Roemenië: Wadlopers en Rotterdamse trams

Tussen 13 en 28 mei staat een voorjaarsreis naar Roemenië gepland, wat een weerzien oplevert met Wadlopers en RET-trams. Ook de beroemde bosspoorlijn van Vişeu de Sus staat op het programma.

Tijdens de railreis naar Roemenië staat ook een bezoek aan de oude Donaubrug bij Cernavoda op het programma (foto genomen op 26 september 2011). Foto: Han Duijve. Tijdens de railreis naar Roemenië staat ook een bezoek aan de oude Donaubrug bij Cernavoda op het programma (foto genomen op 26 september 2011).
Foto: Han Duijve.

Het is na 1993, 2000, 2005 en 2011 de vijfde keer dat de SNE het Balkanland bezoekt. Een grote rondreis tegen de wijzers van de klok in maakt de reis aantrekkelijk voor hen die Roemenië nog niet hebben bezocht. Maar ook liefhebbers die er eerder bij waren komen aan hun trekken met tweedehands Nederlands materieel, linesiden bij de industriespoorlijn van Fieni, een bezoek aan de Donaubruggen bij Cernovado en een excursie bij Vişeu de Sus: deze keer met een Russische motorwagen. De vele treinkilometers (veelal in de eerste klasse) geven een goed beeld van het bergachtige land. Op de heen- en terugreis wordt in Oostenrijk overnacht en er wordt uitsluitend met dagtreinen gereisd.

Interesse? U kunt zich nog tot 7 februari aanmelden. Bekijk de aankondiging op de website van de NVBS. Daar vindt u ook een routekaartje en een meer gedetailleerde beschrijving. La revedere, ofwel graag tot ziens in Roemenië.

Ook de voormalige Rotterdamse trams vormen een van de reisdoelen in Roemenië: Brăila: ex-RET-stel 1613 bij Lacu Sărat op 23 september 2011. Foto: Han Duijve. Ook de voormalige Rotterdamse trams vormen een van de reisdoelen in Roemenië: Brăila: ex-RET-stel 1613 bij Lacu Sărat op 23 september 2011. Foto: Han Duijve.

Over NVBS-Excursies

In deze rubriek kondigt de Stichting NVBS-Excursies (SNE) – het reisbureau van de NVBS – nieuwe excursies en reizen aan. De website en het maandblad Op de Rails vermelden daarvan ook de meer specifieke informatie, zoals hoe men zich voor een reis kan aanmelden, de kosten en wanneer de aanmeldingstermijn sluit. Een aantal reizen staat ook open voor niet-leden van de NVBS. Uiteraard hebben NVBS-leden bij het boeken voorrang en krijgen zij korting.
De SNE organiseert voor de leden van de NVBS spoor- en tramexcursies in binnen- en buitenland. De NVBS-excursietraditie gaat terug tot 1931 en heeft geleid tot een aantal vaste eendagsexcursies, zoals de Koningsdagrit en de Oliebollenrit. Over de landsgrenzen heen zijn de winterreis, het Schönes Wochenende bij de oosterburen en de treinvakantiereis al jaren een begrip. Meer informatie over de SNE.