Zoekplaatje – november 2016

Zoekplaatjes: rijtuigen en een stoomloc op onbekende locaties

De beeldbank van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) bevat inmiddels zo’n 50.000 afbeeldingen van treinen en trams in binnen- en buitenland. En nog steeds komen er nieuwe foto’s bij. Het scannen en digitaal optimaliseren van foto’s is veel werk. Maar minstens zoveel werk is het beschrijven van de foto’s. Immers: zonder een goede beschrijving is een foto in de database als de bekende speld in de hooiberg: niet te vinden.

Een Plan D op een onbekende locatie

Twee personenrijtuigen eerste klasse (Plan D) en enkele andere rijtuigen van de NS op een onbekende locatie in Nederland. Gefotografeerd in de periode 1977-1979.
Foto: H.H. Luijendijk, collectie: Stichting NVBS Railverzamelingen.

We beginnen met een zoekplaatje uit een door de heer Luijendijk nagelaten diacollectie. Het gaat om een foto van een rijtje NS-rijtuigen op een onbekende locatie in Nederland. De foto is waarschijnlijk gemaakt tussen 1977 en 1979. Heeft iemand een idee waar deze foto is gemaakt?

Een Zwitserse stoomlocomotief

Pauze voor de machinist van de oorspronkelijk uit Zwitserland afkomstige stoomlocomotief NS 3512. Gefotografeerd in de periode 1946-1948.
Foto: Herman Hesselink, collectie: Stichting NVBS Railverzamelingen.

De bekende spoorweghistoricus Herman Hesselink heeft een groot aantal fraaie foto’s nagelaten aan de NVBS. Daaronder foto’s van Nederlandse stoomlocomotieven. Helaas is van diverse foto’s niet bekend waar en wanneer die zijn genomen. Zo’n foto beelden we hierbij af: het gaat om een van de Zwitserse stoomlocs die kort na de oorlog door de NS zijn overgenomen. Wie kan vertellen waar deze foto is gemaakt en wanneer dat geweest zou kunnen zijn?

Reageren?

Wie kan meer vertellen over de hierboven getoonde foto’s? En wie zou mee kunnen helpen met het determineren van de andere foto’s uit de collectie-Hesselink? Laat het ons dan weten via nieuwsbrief@nvbs.com

De zoekplaatjes van vorige maand

In het vorige nummer lieten we foto’s zien van trams in Barcelona en Milaan. Helaas hebben we daar geen enkele reactie op gekregen. Maar reageren kan natuurlijk nog steeds, via het hierboven genoemde adres.

Nico Spilt

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden ge­schonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of helemaal niet zijn gedocumen­teerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig, bijvoorbeeld van onze lezers! In NVBS Actueel plaatsen we daarom regelmatig zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reageren? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.nl.