Te leen – november 2016

Nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek

Een greep uit de jongste aanwinsten van de NVBS-Bibliotheek op het gebied van Duitse trams, Zwitserse berglijnen, Franse stoomlocomotieven en over… blikken modeltreinen.

Die Berliner Straßenbahn: Einst und jetzt – Eisenbahn Kurier
Deze dvd gaat over de tram in Berlijn. De dvd bestaat uit vele fragmenten die de geschiedenis van de tram weergeven in de twintigste eeuw, vanaf het begin met de paardetram tot de moderne lagevloertrams. In West-Berlijn reden de trams nog tot 1967. De dvd bevat een verslag van de laatste rit en ook beelden van de sloop van de trams.
Daarna volgen enkele films uit Oost-Berlijn in de DDR-tijd, de meeste uit de jaren tachtig, grotendeels in kleur. Het laatste deel beschrijft de situatie na de Wende in 1989 tot 1999, met de eerste nieuwe trams die weer in West-Berlijn reden. Ten slotte nog enkele bijdragen over museumtrams. Met gesproken commentaar in het Duits.
Voor meer dvd’s over openbaar vervoer in Berlijn – vooral S-Bahn en U-Bahn – raadpleeg de catalogus. Om te zoeken vul in het veld Trefwoorden Berlijn in en in het veld Alle text het woord dvd.
Reserveren of lenen: Ta-430.078


Dampf, Felswände, Abgründe: Der Parc d’Attractions du Châtelard: Im Angesicht des Mont Blanc – Eisenbahn Kurier
Deze dvd gaat over een toeristische attractie die nog net in Zwitserland ligt, niet ver van de Mont Blanc. Het bestaat uit drie op elkaar volgende berglijnen: eerst een funiculaire (kabelspoorbaan), dan een smalspoorlijn en ten slotte nog een kleine funiculaire. Het eindstation van deze laatste ligt op 2000 meter hoogte bij Lac d’Emosson.
Elk van de drie beslaat een deel van de dvd. De eerste funiculaire is de steilste ter wereld, circa 45% helling. De smalspoorbaan heeft een spoorwijdte van 600 mm. De beelden van de smalspoorbaan zijn gemaakt tijdens een bijeenkomst van verscheidene smalspoorlocomotieven. Tijdens de rit heeft men uitzicht op de Mont Blanc en de stuwdam van het Lac d’Emosson. Er worden ook beelden vertoond van een kleine diesellocomotief (railtractor) gebouwd door het Nederlandse Spoorijzer. De tweede funiculaire is modern, maar de dvd toont ook beelden van de oorspronkelijk kleine kabelspoorbaan.
Reserveren of lenen: Co-460.023


The Golden Years of Tin Toy Trains 1850 – 1909 – Paul Klein Schiphorst
Dit is een groot boek – verschenen in 2002 – van de hand van een Nederlandse verzamelaar van (vooral foto’s van) blikken treintjes en accessoires, zoals stations, perrons en bruggen. De meeste zijn afkomstig van Bing en Märklin, maar ook van vele andere fabrikanten. Het boek is vooral een kijkboek. Het bevat ongeveer 1000 afbeeldingen waarvan vele over twee bladzijden. Schiphorsts belangstelling voor dit oude speelgoed begon toen hij betrokken was bij het drukken van “A Century of Model Trains” uit 1975 dat ook in de bibliotheek te vinden is (Ka-000.094).
Reserveren of lenen: Ka-000-097


La locomotive à Vapeur: English edition – André Chapelon
André Chapelon (1892-1978) was een bekende Franse ingenieur die enkele van de meest geavanceerde stoomlocomotieven van de wereld ontwikkeld heeft. Het door hem geschreven standaardboek (in het Frans), waarvan de eerste druk in 1938 verscheen, bevat een schat aan technische details over stoomlocomotieven. In 1952 verscheen deel 1 van de tweede druk, een tweede deel is aangekondigd, maar nooit verschenen. Pas in 2000 verscheen een Engelse vertaling van Chapelons handboek. Dit boek is de vertaling van de uitgave van 1952 en bevat 564 pagina’s met 401 afbeeldingen voor de vertaling en dan nog 70 pagina’s aanvullingen van de vertaler George W. Carpenter over nieuwere ontwikkelingen bij stoomlocomotieven. Ook zijn er enkele kleurenfoto’s van door Chapelon ontwikkelde locomotieven toegevoegd.
Reserveren of lenen: Sm-030.073.b
Ook de beide Franse edities zijn aanwezig in de bibliotheek.
(Sm-030.073.a en c).

Gerhard Riesthuis


Nieuwe aanwinsten

Gerhard Riesthuis van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Meer nieuwe aanwinsten zijn te vinden op het bibliotheekgedeelte (onderste deel) op NVBS.com.Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com