Railreizen en excursies

Winterreis aan de grens van Duitsland

door Ronald Bokhove en Oege Kleijne

De winterreis 2017 van de Stichting NVBS-Excursies voert de deelnemers langs de grens van Duitsland. Op donderdag 16 februari wordt begonnen in Zwitserland. Het verblijf in Zürich zal wegens de dure frank kort zijn, maar lang genoeg voor een excursie met een historische elektrische locomotief door het Züricher Oberland. Via de Oostenrijkse Arlberg gaat het naar grensplaats Passau, vanwaaruit met originele “Schienenbusse” over de Ilztalbahn naar Freyung wordt gereden. Uiteindelijk komen we in Karlovy Vary terecht aan de Tsjechische zijde van het Erzgebirge. Met een nostalgische motorwagen uit de jaren vijftig bezoeken we een aantal zijlijntjes rondom Karlovy Vary. Vrije dagen zijn er in tramstad Zürich, Passau en Karlovy Vary. Op zaterdag 25 februari staat de terugreis naar Nederland gepland.
De aankondiging komt op de website van de NVBS en in het decembernummer van Op de Rails. Vanaf 3 december kan de reis via de Reiswinkel geboekt worden.

831-183-jako-linka-t5-v-roce-2016-pod-ripem De nostalgische motorwagen uit jaren vijftig waarmee zijlijnen rondom Karlovy Vary worden bezocht. Foto: B. Augusta, KZC.
Mooie toegift op “Sporen uit het verleden”
Bij het verslag over de spoorzoekersexcursie “Sporen uit het verleden” naar de vroegere restanten van het net van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij, heeft NTM-kenner Wytze Wijbenga een overzicht met diverse documenten samengesteld. Deze geven een aanvulling op deze excursies die in augustus en september werden gehouden. Een warme aanbeveling verdient het “Spoorexcursie speurboekje”, met veel fraaie nostalgische foto’s, ook uit de tijd dat de NS een deel van dit lijnennet bereed met goederentrams.

Over NVBS-Excursies

In deze rubriek kondigt de Stichting NVBS-Excursies (SNE) – het reisbureau van de NVBS – nieuwe excursies en reizen aan. Het maandblad Op de Rails vermeldt daarvan ook de meer specifieke informatie, zoals hoe men zich voor een reis kan aanmelden, de kosten en wanneer de aanmeldingstermijn sluit. Een aantal reizen staat ook open voor niet-leden van de NVBS. Uiteraard hebben NVBS-leden bij het boeken voorrang en krijgen zij korting.

De SNE organiseert voor de leden van de NVBS spoor- en tramexcursies in binnen- en buitenland. De NVBS-excursietraditie gaat terug tot 1931 en heeft geleid tot een aantal vaste eendagsexcursies, zoals de Koningsdagrit en de Oliebollenrit. Over de landsgrenzen heen zijn de winterreis, het Schönes Wochenende bij de oosterburen en de treinvakantiereis al jaren een begrip. Meer informatie over de SNE.