En nog even dit… – november 2016

En nog even dit…

Tekenaar gezocht (vrijwilliger)

NVBS Actueel zoekt op korte termijn iemand die handig is met het maken van digitale tekeningen. Het zijn over het algemeen schetsmatige tekeningen van een stad of gebied die eenvoudig en overzichtelijk moeten zijn. De tekenaar die we zoeken hoeft geen specialist te zijn. Wie het programma Illustrator tot in de puntjes beheerst is net zo welkom als iemand die eenvoudige tekeningen kan maken in bijvoorbeeld Microsoft Paint. Geschatte hoeveelheid tijd: ongeveer een tot twee uur per maand. Interesse? Een mailtje met het telefoonnummer naar nieuwsbrief@nvbs.com is al genoeg en we nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact op.

De nieuwe opmaak van NVBS Actueel

Met het verschijnen van deze NVBS Actueel zijn nu alle rubrieken overgezet naar de nieuwe opmaak. Hiervoor gebruiken we het programma WordPress. Naast een veel betere leesbaarheid (grotere letters en foto’s), kunnen deze stukken ook worden opgeslagen als pdf of worden geprint. En zeker niet op de laatste plaats: de goede leesbaarheid op de smartphone of de tablet is nu een feit.

De redactie heeft de afgelopen tijd flink geëxperimenteerd met het opmaakprogramma WordPress.

Welke browsers werken goed?

Na onze oproep over de ervaringen met het lezen van de artikelen die zijn opgemaakt in WordPress, kregen we inderdaad reacties – hartelijk dank daarvoor. Ondanks al het testen bleken er toch kleinere onvolkomenheden. Daaruit kwam onder meer naar voren dat sommige versies van bepaalde browsers geen optimaal resultaat geven. Zo breekt Mozilla Firefox (meest recente versie) de woorden soms heel vreemd af. Ook sommige versies van Internet Explorer vertonen kuren. Zo is de leesbaarheid wel goed, maar een opdracht aan de printer resulteert in een pagina met veel te kleine letters.

Na veel testen blijken Edge en Google Chrome (in beide gevallen de meest recente versies) het op alle media (computer, laptop, tablet en smartphone) het beste te doen en ook goede printresultaten te op te leveren.

Daarnaast kregen we ook wensen, zoals het kunnen doorbladeren van een nieuwsbrief “zonder al die tabs die geopend worden”. Ook daaraan werkt het nieuwsbrief-team, dat geheel uit vrijwilligers bestaat. Een eerste verbetering is het overzicht “Deze uitgave”, rechtsboven de pagina’s in de nieuwe opmaak. Opmerkingen en suggesties krijgen een warm onthaal: nieuwsbrief@nvbs.com.

Oege Kleijne

En nog even dit…

In “En nog even dit…” staan aanvullingen op eerdere artikelen in NVBS Actueel, correcties op eventuele fouten en onvolkomenheden en andere zaken die niet in de vaste rubrieken thuishoren. Ook doet de redactie oproepen. Daarnaast komen reacties van lezers in deze rubriek, voor zover die een aanvulling of correctie vormen op eerder verschenen berichten in NVBS Actueel.