Railreizen en excursies – december 2016

Stichting NVBS-Excursies presenteert reisprogramma 2017

door Ronald Bokhove

Het jaar 2016 is vrijwel ten einde en de Stichting NVBS-Excursies (SNE) is dan ook al druk bezig met de voorbereidingen van de meerdaagse reizen voor 2017. Vijf Europese bestemmingen en een Verre Reis naar Iran staan op het programma. Op zaterdag 3 december is in NVBS Centraal in Amersfoort het jaarprogramma gepresenteerd. Als de reizen op net zo veel enthousiasme kunnen rekenen als de informatiebijeenkomst dan zit het wel goed, want zo’n honderd belangstellenden namen de moeite om af te reizen naar de NVBS-thuisbasis.

Reizen in Europa

De Winterreis voert tussen 16 en 25 februari van het Zwitserse Zürich via Passau naar het Tsjechische Karlovy Vary. Vanuit elk van de drie overnachtingsplaatsen vinden excursies plaats (Elefant-tram, historische elektrische locomotief, Schienenbusgarnituur en motorwagen M262). De reis is tot 20 december geopend voor boeking.

Tussen 13 en 28 mei staat Roemenië op het programma. Het land ligt niet naast de deur en daarom wordt op de heenweg in St. Pölten en op de terugweg in Linz overnacht. In Roemenië rijden we oostwaarts van Arad (tramexcursie) naar Ploieşti (Wadloperexcursie) om een dag later in Cernavoda aan te komen. Na een bezoek aan de Donaubruggen wordt naar Brâila gereden voor een tramexcursie met Rotterdams materieel. In het noorden van het land staat een uitstapje met een Russische motorwagen op het bosspoornet van Vişeu de Sus op het programma.

programma2017a Wadloper-tweewagenstel 3225 van de private TFC staat op 4 november 2014 in het Roemeense București Nord gereed voor vertrek naar Buzău.
Foto: Phil Richards (Wikipedia).

In een nog nader te bepalen weekeinde in de zomer staat een mega-tramrit in het Ruhrgebied op de rol, waarbij tegen relatief lage kosten vele tientallen, misschien wel honderden kilometers van het uitgebreide tramnet worden bereden.

Tussen 7 en 16 september is het tijd voor de Flexreis naar Lyon. U kent de formule: één hotel, een snelle heen- en terugreis en veel vrije tijd. Er staan drie excursies op het programma: twee op het smalspoor bij de Chemin de Fer du Vivarais en de lijn Saint Agrève – Raucoules, en een bezoek aan de normaalsporige museumlijn Chemin de Fer du Haut-Forez.

programma2017b Mallet-loc 414 van de Franse Chemin de Fer du Vivarais staat met enkele wagens aan het perron in Tournon. Foto: Alain Gavillet (Wikipedia).

De 50ste verjaardag van de Deutsche Gesellschaft für Eisenbahngeschichte (DGEG) vormt de aanleiding om van 28 september tot 2 oktober in Neustadt an der Weinstraße een groot feest met de tenderstoomlocomotieven T3 bij te wonen en mee te reizen met stoomritten tussen Neustadt en Elmstein. Op de heenreis wordt een uitstapje naar Strasbourg gemaakt en op de terugreis wordt nog een excursie gepland.

Reis naar Iran

De Verre Reis naar Iran vindt plaats in oktober 2017 of in het voorjaar van 2018. De dooi in de betrekkingen met het Westen maken spoorwegfotografie en toeristische bezoeken gemakkelijker. Op het programma staan fotodagen in het Alborz- en Zagros-gebergte en culturele programma’s in Teheran, Esfahan en tramstad Mashad. Het wordt geen goedkope reis, want voor 14 dagen uit en thuis rekenen we op € 3500 voor een tweepersoonskamer. Belangstellenden die een mailbericht sturen naar ronald.bokhove@nvbs.com worden van de voorbereidingen op de hoogte gehouden.

programma2017c De Veresk-brug in de Trans-Iraanse spoorlijn tussen Teheran en de Kaspische Zee. De bouwbrug is zichtbaar achter de spoorbrug. Foto: M.R. Dastafkan (Wikipedia).

Belangstelling voor de Iran-reis?
De Stichting NVBS-Excursies wil graag nagaan hoe groot de belangstelling is voor de reis naar Iran. Wie in principe interesse heeft om deel te nemen aan deze reis, kan dit vrijblijvend laten weten door een e-mailtje naar ronald.bokhove@nvbs.com te sturen met naam, adres en andere contactgegevens.

Excursies in Nederland

In 2017 willen we aandacht schenken aan het einde van de Hoekse Lijn (Schiedam – Hoek van Holland). Verder staan dagexcursies op het programma naar de restanten van de Gooische Stroomtram op 8 april voorafgaande aan de algemene ledenvergadering van de NVBS en in de zomer naar Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. Op Koningsdag gaan we de Eemshaven en de haven van Delfzijl bezoeken. Voor jong en oud wordt in juli het eerste NVBS Rail Puzzel Event georganiseerd. Met een Oliebollenrit per trein sluiten we het reisjaar 2017 af.

programma2017d SHM-loc 18 van de Gooische Stoomtram staat met een trein in Wognum-Nibbixwoud op 29 september 2013. Foto: Erik Swierstra (Wikipedia).

Meer weten? Kijk dan in de handzame brochure met meer details van alle reizen.
We zien u graag terug in 2017.

Over NVBS-Excursies

In deze rubriek kondigt de Stichting NVBS-Excursies (SNE) – het reisbureau van de NVBS – nieuwe excursies en reizen aan. De website en het maandblad Op de Rails vermelden daarvan ook de meer specifieke informatie, zoals hoe men zich voor een reis kan aanmelden, de kosten en wanneer de aanmeldingstermijn sluit. Een aantal reizen staat ook open voor niet-leden van de NVBS. Uiteraard hebben NVBS-leden bij het boeken voorrang en krijgen zij korting.
De SNE organiseert voor de leden van de NVBS spoor- en tramexcursies in binnen- en buitenland. De NVBS-excursietraditie gaat terug tot 1931 en heeft geleid tot een aantal vaste eendagsexcursies, zoals de Koningsdagrit en de Oliebollenrit. Over de landsgrenzen heen zijn de winterreis, het Schönes Wochenende bij de oosterburen en de treinvakantiereis al jaren een begrip. Meer informatie over de SNE.