December 2016

NVBS Actueel

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.

Kijk verder onder “December 2016” hier rechts boven of

klik de link bij iedere rubriek hieronder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/VN-01-IMG_6468.jpg

Verenigingsnieuws

De nieuwe dienstregeling met achter-gronden, een cursus spoorzoeken, een enorme scanklus geklaard (12.000 pagina’s!), twintig jaar NVBS-Excursies, uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie, de meest recente fotorondzending en nieuws rond de veiling. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/DSCN0821.jpg

Portret: Gerben van Ommen (Rail Away)

Zou Gerben van Ommen, de maker van het populaire tv-programma Rail Away, zelf ook een treinenliefhebber zijn en hoe komt hij aan zijn onderwerpen? Nico Spilt toog naar de EO en Gerben van Ommen beantwoordde de vele vragen van NVBS Actueel. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/VT-londen-01-Random-02.jpg

Vakantietip: Christmas shopping in Londen

Londen rond kerst: fraaie kerstverlichting in de straten, Christmas shopping in sfeervolle winkels en de Britse hoofdstad biedt ook veel op railgebied. Lees verder. Foto: Visit London.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/Te-leen-02-Sm-440.192.jpg

Te leen in de NVBS-Bibliotheek

De nieuwe aanwinsten van de NVBS-Bibliotheek bieden een verrassende variatie aan onderwerpen. Van de railbussen van de Deutsche Bundesbahn, interurbans, treinen in Australië, een bijzonder boek over Belgische conducteurs (m/v) tot de geschiedenis van een ‘Bels lijntje’.
Lees verder
.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/omslag-Utrecht_Centraal_OMSLAG-WBOOKS_HR.jpg

Uit de winkel gelicht

In november en december komen traditioneel veel boeken uit. Ook dit jaar. Wie met de kerstdagen lekker wil lezen of bijvoorbeeld een fraaie dvd van een cabinerit wil bekijken, kiest uit het enorme aanbod in de webwinkel of bezoekt de NVBS-Winkel in Amersfoort, direct naast het station. Beide alleen toegankelijk voor NVBS-leden. We lichten in deze rubriek een tip van de sluier op. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/wagons-restaurants.jpg

Uit de winkel gelicht: Frankrijk!

Voor veel railliefhebbers is Frankrijk een land dat minder in de belangstelling staat dan bijvoorbeeld Duitsland. Frankrijkspecialist Frank van Woerkom beschrijft acht railboeken die het Franse spoor tot leven brengen. Maar vooraf geeft hij een lesje Franse spoorweggeschiedenis, onder meer over gebroken neuzen. Acht boeken over trein, tram en métro. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/Programma2017c.jpg

Railreizen en excursies

Het programma van de Stichting NVBS-Excursies voor 2017. Voor elk wat wils: Iran, trammen door het Ruhrgebied en een rondreis in Roemenië.
Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/DIVERS-0072.jpg

Zoekplaatje: twee foto’s

De oplossingen van het novembernummer met antwoorden die heel plausibel lijken. De nieuwe vragen betreffen vooral de plaatsen waar de foto’s zijn genomen. Bijvoorbeeld een wachtpost annex wachterswoning in Nederland en een station aan de Murtalbahn in Oostenrijk. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/1.avondje-uit-t-Gooi.jpg

Avondje uit

Afwisseling troef bij de NVBS-afdeling Den Haag met onder meer de Pyreneeën, de hobby’s van een NVBS’er en de spoorse rook over het Westland. Bij ’t Gooi gaat de reis via Polen, Wit-Rusland en de Baltische Staten tot de Russische (en Europese) buitengrens. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/stoomreisdoordetijd.jpg

Archiefnieuws: bijzondere historische films

Het NVBS-filmarchief is onlangs uitgebreid en telt niet minder dan dertig films met bijzondere historische beelden van trein en tram. Aan de basis liggen opnamen van onder anderen Luud Albers, Aad de Wolf, Albert Nijmeijer en van samensteller Ton Pruissen. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/09/IMG_6005ingevuld.jpg

Vacatures NVBS-Actueel

NVBS Actueel zoekt een vrijwilliger die helpt met het vormgeven van de nieuwsbrief in WordPress. Ook willen we in contact komen met railliefhebbers met actuele kennis van bepaalde Europese landen en zoeken we modeltreinenlief-hebbers voor de Railagenda. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/Railtips-03-20160717-1639-1.jpg

Railtips: tram en trein

In Antwerpen en Gent verdwijnen langzaam maar zeker de trams van het PCC-type. Op welke lijnen rijden deze trams en op welke plekken komen ze het vaakst? En hoeveel haast moeten we hebben om het oude station van Belfeld op de gevoelige plaat vast te leggen? Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/website-van-de-maand-03-voorbeeld-noord-nederland.jpg

Website van de maand: SporenplanOnline

Nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag uit welke sporen en wissels het emplacement van een allang opgebroken spoor- of interlokale tramlijn bestond? Dan is een bezoek aan SporenplanOnline een absolute must. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/Extra-00-AanrakenDradenSassenheim.jpg

Extra! Aanraken der draden

De oude borden boven de overwegen met de tekst ‘Aanraken der draden is levensgevaarlijk’ roepen nostalgische herinneringen op. Deze borden zijn inmiddels verdwenen. Roelof Hamoen ontdekte bijzondere toepassingen, waarbij de oude borden en tekst een nieuwe functie kregen. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/En-nog-01-IMG_6474.jpg

En nog even dit…

Leer het nieuwe materieel kennen met de gratis e-tickets van Arriva in Limburg, een tip van het treinpersoneel, de Railagenda in een nieuwe jas en afscheid van René Janson. Ook zoekt de redactie van NVBS Actueel foto’s van Nederlandse en buitenlandse modeltreinen. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/09/winterori.jpg

Railagenda

De gratis service van NVBS Actueel: de agenda met tips over beurzen, bijeenkomsten en bijzondere ritten en evenementen. Bijvoorbeeld de kerstwandelingen bij het RTM-museum in Ouddorp op tweede kerstdag. Prima te combineren met een tramrit en bezoek aan het museum. Lees verder.


http://nvbs-actueel.com/wp-content/uploads/2016/12/En-nog-02-20160309-1337b-V2PF3.jpg