Nieuw boek: ‘De Nederlandse stoomlocomotieven’

7 februari 2024

Op zaterdag 2 maart 2024 verschijnt de negende editie van dit standaardwerk over de Nederlandse stoomlocomotieven. De eerste editie, door H. Waldorp, stamt uit 1932. Het boek is geschreven door Remmo Statius Muller en Guus Veenendaal. Zij schrijven:

“Een liefhebber van de stoomlocomotief die de aankondiging van het verschijnen van dit boek leest, zal zich misschien afvragen of dit nu wel nodig was. Beide auteurs hebben toch al een dergelijk boek geschreven met gebruikmaking van het materiaal van wijlen Herman Waldorp? En moet ik deze nieuwe versie nu wel aanschaffen als ik de oude al heb? Het antwoord is ja. De 8e editie verscheen tenslotte al 19 jaar geleden en sindsdien is er wel het een en ander aan kennis bijgekomen op het gebied van de Nederlandse locomotief­geschiedenis. Deze nieuwe editie is ook heel anders opgebouwd dan die 8e uit 2005, meer historisch verantwoord maar tegelijk met veel meer technische bijzonderheden. De tekst is geheel vernieuwd, wel met gebruikmaking van de informatie uit de oude tekst, maar vooral veel opnieuw ingedeeld, herschreven en uitgebreid. Onjuistheden zijn rechtgezet en witte plekken in de locomotiefgeschiedenis zo veel mogelijk opgevuld. Er is veel nieuw onderzoek gedaan, en de bestaande en sinds 2005 verschenen nieuwe literatuur is uitgebreid geraadpleegd. Vergelijkingen met buitenlandse locomotieven zijn, waar zinvol, gemaakt en er is meer informatie over de verschillende fabrieken die aan Nederland hebben geleverd en over de chefs van Tractie van de verschillende Nederlandse spoorwegmaatschappijen. Het fotomateriaal is vernieuwd en veel nieuwe foto’s zijn opgedoken, ook van machines waarvan tot nu toe geen opname bekend was. Een heel bijzondere is wel een foto uit 1856 van een ex-Rijnspoor-breedspoormachine in dienst bij de Hollandse Spoor, misschien fototechnisch niet al te goed, maar door zijn leeftijd uniek. De machinist heeft echt een wit jasje aan!”

Bestelinformatie

‘De Nederlandse stoomlocomotieven’ door R.C. Statius Muller en A.J. Veenendaal. 448 blz., 420 foto’s. Uitgever De Alk. Prijs € 44,95. Deel 60 in de NVBS-boekenreeks. Artikelnummer 026-0352. Het boek is vanaf medio februari te koop in de NVBS-winkel. Je kunt het nu al bestellen via de webshop. De verzending is gratis.

Door je boeken en dvd’s bij de NVBS te kopen steun je jouw vereniging zonder dat je er meer voor betaalt dan bij andere winkels. Bestellingen via de webshop worden vanaf 30 euro gratis verzonden.

Signeersessie op 2 maart

Remmo Statius Muller en Guus Veenendaal signeren hun nieuwe boek op zaterdag 2 maart 2024 van 12.30 tot 14.30 uur in NVBS Centraal. Het boek is dan uiteraard te koop in de winkel.