Op de Rails – 2020 – nr. 1 (januari)

De Big Bang in de spoorwegmarkt

[ DEEL ACHT IN EEN REEKS OVER 180 JAAR SPOORWEGEN IN NEDERLAND ]

door Gerrit Nieuwenhuis

In de 180-jarige geschiedenis van de spoorwegen in Nederland komen verschillende gebeurtenissen voor die van belang zijn geweest voor de ontwikkeling ervan. Dit artikel beschrijft de ingrijpende reorganisatie van het spoorvervoer in Nederland in de periode 1990-1999.

De reorganisatie van de spoorwegen heeft geleid tot een kleurrijk beeld. Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de NVBS verzamelden zich op 8 oktober 2016 treinstellen van vier maatschappijen in Beekbergen. Foto: Gerrit Nieuwenhuis.

Wisseling van de wacht

door Frans Blanker-Halstein

De aanbesteding van vervoercontracten in Duitsland leidt regelmatig tot nieuw materieel, vaak in combinatie met een andere vervoerder. Traditiegetrouw vindt de overdracht van treindiensten plaats met de ingang van een nieuwe dienstregeling. Al even traditiegetrouw valt bij die overdrachten de term Ersatzkonzept, ofwel de inzet van tijdelijk materieel omdat het bestelde nieuwe materieel nog niet geleverd en/of toegelaten is. De naam Bombardier komt daarbij opmerkelijk vaak voor. Een nieuw fenomeen is gebrek aan personeel bij nieuwe vervoerders.

Door het huren van Desiro ML-treinstellen van de ÖBB was de ODEG in staat om de treindiensten langs de Oostzeekust van DB Regio over te nemen. Op de eerste exploitatiedag, 15 december 2019, vertrekt treinstel 4746 056 uit Bergen auf Rügen naar Rostock. Foto: Mirko Schmidt.

De wereldwijde inzet van de PCC-car (vervolg)

door Ciril van Hattum

In het topjaar 1917 waren er in de VS en Canada samen 370 steden die een trambedrijf kenden, met een totaal van 80.000 rijtuigen op 75.000 kilometer baan; de interlokale lijnen zijn dan nog niet eens meegerekend. Vooral kort na de Tweede Wereldoorlog legden veel trambedrijven het loodje. Niet vanwege de slechte staat van het materieel, maar door de concurrentie van autobus en personenauto.

Het Gentse vervoerbedrijf MIVG was relatief laat met de aanschaf van 54 tweerichting-PCC’s. Koningin Maria-Hendrikaplein, 12 mei 1982. Foto: Ciril van Hattum.