Op de Rails – 2018 – nr. 9 (september)

Hauptstadtdampf

door Bart van ′t Grunewold

‘And the shame was on the other side’ zong David Bowie al in 1977 in het nummer Heroes. Hierin bezong hij de aan de Muur tussen Oost- en West-Berlijn voelbare spanning tussen twee werelden (Oost en West). Als spoorwegliefhebber hoefde je in die tijd je niet voor een bezoek aan Oost-Berlijn te schamen. Oost-Berlijn – zoals later uit dit artikel zal blijken, ten onrechte door de DDR en de Sovjet-Unie uitgeroepen tot Hauptstadt der DDR – bood aan het einde van de jaren zeventig een bont palet aan druk spoorwegverkeer.

De series 1600, 1700 en 1800 – Stand van zaken augustus 2018

door Raymond Kiès

Op dit moment staan de Alsthom-locomotieven series 1600/1700/1800 volop in de belangstelling, niet in het minst door de snelle wisselingen van vervoerder en/of uiterlijk. Ook het naderende einde van de 1700 bij NS draagt daaraan bij. Het park dienstvaardige locomotieven is bonter dan ooit.

Varende treinen (vervolg)

door John Krijgsman

In een onherbergzaam gebied circa honderd kilometer ten westen van de Noorse hoofdstad Oslo ligt de Tinnsjå (vroeger Tinnsjø geschreven), een meer waarover van 1909 tot 1991 treinveerboten hebben gevaren.

Trams in Hongarije anno 1966 (2)

door Maurits van WItsen

Na bezoeken aan Budapest, Miskolc en Nyíregyháza volgde een reis naar Debrecen en Szeged, waarmee alle trambedrijven in Hongarije waren bezocht, met als bonus een aantal smalspoorlijnen. Als afsluiting volgde een tweede bezoek aan Budapest, waarbij kennis werd gemaakt met de resterende delen van het net in de westelijke helft van de stad.

Het Britse PEP-materieel

door Bastiaan Luytjes

Tot de jaren zestig had vrijwel al het Britse materieel als typerend kenmerk de talloze klapdeuren die afzonderlijk met de hand geopend en gesloten moesten worden. Daar kwam aan het eind van dat decennium verandering in, toen British Rail met de zogenaamde PEP het treinstel van de toekomst presenteerde. Diverse series treinstellen die uit het revolutionaire prototype zijn ontstaan, worden binnenkort vervangen door een nieuwe generatie materieel.

Vorlaufbetrieb Rhein-Ruhr-Express

door Daniël van der WInden

Ondanks dat een groot deel van de Regional Express (RE)-lijnen in Nordrhein-Westfalen al eerder is aanbesteed en deels in handen is gekomen van particuliere vervoerders staat er in december opnieuw een grote verandering te wachten. Nadat het beeld op het S-Bahn-net Rhein-Ruhr en het Sauerlandnetz behoorlijk is veranderd, zal dat ook gebeuren op een aantal RE-lijnen in en rond het Ruhrgebied door het begin van het voorloopbedrijf van de Rhein-Ruhr-Express.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer