Op de Rails – 2018 – nr. 1 (januari)

De Buffels

door Niels Karsdorp

Met het begin van de elektrische dienst op de spoorlijnen Zwolle – Kampen en Zwolle – Wierden kwam niet alleen een einde aan de dieseltractie in de NS-reizigersdienst, maar ook de inzet van DM’90 in Nederland. We kijken terug op amper 22 jaar inzet van deze treinstellen die we beter kennen als Buffels.

Stoomsneeuwblazers

door Sjoerd Bekhof

Een winter met sneeuw en ijs betekent een lastige periode voor het spoor. IJzel op de bovenleiding en vooral sneeuw die al gauw in staat is het treinverkeer behoorlijk in de war te sturen. De huidige intensieve en gecompliceerde dienstregeling kan nauwelijks verstoringen verdragen zonder ontregeld te raken of zelfs tot stilstand te komen. Komt daarbij dat de gevolgen van de vereenvoudigde infrastructuur en verkeersleiding op afstand de handdoek al gauw in de ring doen belanden.

Per PCC naar Purmerend – Plannen tot modernisering van de NZH-tram

door Dirk Eveleens Maarse

Aanleiding voor dit artikel is de vondst in 2016 van een bijzonder document in de verzameling van de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR). Het betreft een op 22 oktober 1947 gedateerde, door
Werkspoor vervaardigde, tekening ‘Plan-PCC-Motorwagen voor tweerichtingverkeer, order W-2439 tekeningnummer E-5011, schaal 1:20’ voor de Noord-Zuid Hollandsche Vervoer Maatschappij (NZH), en toont een metersporige PCC-car.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer