Op de Rails – 2017 – nr. 9 (september)

Hydroleumlocomotieven

door Gerard de Graaf en Ad Lafort

Op het Nederlandse industriële smalspoor heeft één hydroleumlocomotief gereden, haar ware gedaante bleef echter lang verborgen. Verschillende auteurs merkten haar niet op of zagen haar aan voor een motorlocomotief. Een toevallig opgedoken fabrieksfoto en met moeite gevonden literatuur maken een einde aan deze toestand.

25 jaar tram-trein in Karlsruhe

door Frans Blanker-Halstein

Op 25 september 1992 nam de Albtalbahn de eerste tram-trein-verbinding in dienst tussen Karlsruhe en Bretten. Binnen enkele maanden was het aantal reizigers met enkele honderden procenten toegenomen. Dit was in Karlsruhe het begin van een ongekend snelle ontwikkeling van het regionale railvervoer, die wereldwijd inspireerde tot een nieuwe houding ten opzichte van de tram.

Inzet van het NS-materieel: Ontwikkelingen in 2017

door J.M. Ten Broek

Na de roerige ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn het materieelpark van de NS en de materieelinzet in 2017 in rustig vaarwater terecht gekomen. De geruisloze instroming van Flirt 3 heeft voor een ongekend grote reserve van allerlei materieelsoorten gezorgd en alleen het oefenen voor de dienstregeling 2018 veroorzaakt nog verschuivingen.

Het einde van de mB 9925: Na bijna 44 jaar duidelijkheid

door P.W. van der Vlist

Vorig jaar 10 februari was het 44 jaar geleden dat ik terug was bij Werkspoor, waar toen de 840, het laatste in Nederland gebouwde treinstel, gereed werd gemaakt voor een proefritje op het terrein. Een paar dagen later volgde de aflevering. Bij het in de buurt rondwandelen stuitte ik toen op troosteloze restanten van een ZHE-rijtuig dat op dat moment bijna 65 jaar oud moest zijn. Een paar dagen later was alles verdwenen en daar bleef het toen bij, meer informatie over dit rijtuig had ik niet. Pas in het voorjaar van 2016 kwam daar verandering in.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer