Op de Rails – 2017 – nr. 8 (augustus)
Zestig jaar Benelux
door Gerrit Nieuwenhuis
Op 29 september 2017 is het zestig jaar geleden dat de eerste Beneluxtrein met doorgaande tractie tussen Amsterdam en Brussel ging rijden. De Beneluxdienst is tot op de dag van vandaag een niet weg te denken en succesvolle treinverbinding in Nederland en België ondanks regelmatige vertraging en uitval van treinen. In dit artikel een terugblik op de historie van het materieel dat in deze verbinding werd ingezet.
Het materieel type 1917 van de ESM
door Wim Beukenkamp
In 1916 bestelde de Electrische Spoorweg Maatschappij (ESM) voor de dienst op de tramlijn Amsterdam – Haarlem – Zandvoort bij Beijnes in Haarlem een markante serie rijtuigen. Officieel stonden deze te boek als het materieel type 1917, maar ze werden bekend als de Beijneswagens of, door hun vorm, de Pannenbroden. Hun comfort was ongekend. Bijna veertig jaar vormden ze het gezicht van de dienst Amsterdam – Haarlem – Zandvoort. Het is deze maand exact zestig jaar geleden dat er met de opheffing van deze tramlijn op 31 augustus 1957 een einde aan de inzet van dit materieel kwam.
Het spoor naar de IJsselcentrale
door Sicco Dierdorp
Op 18 maart zijn de twee resterende schoorstenen van de IJsselcentrale bij Zwolle neergehaald. Hiermee is de voortgaande ontmanteling van dit beeld-
bepalende complex voor de passant goed zichtbaar geworden. Het was na een lange periode van controverse ook het signaal dat de door eigenaar Engie gewenste afbraak nu onomkeerbaar is. In die zin was het moment van het vallen van de pijpen, kort voor het broedseizoen in de kwetsbare IJsseldelta, haast symbolisch.
De DB-Baureihen 112 en 114
door Raymond Kiès
In OdR 2017-5 is de Baureihe 143 beschreven. Eigenlijk is dat verhaal niet compleet, want de afgeleide Baureihen 112 en 114 kwamen niet aan bod. Dat wordt bij deze goedgemaakt.