Op de Rails – 2017 – nr. 1 (januari)

De Wiederline (vervolg)

door Jaap Veen

In dit deel:
– Het tijdperk van de DR 1920-’39
– De Tweede Wereldoorlog en zijn gevolgen 1939-’54
– Een slechte verbinding 1954-2000
– Geleidelijke verbetering 2000-’15

Joegoslavische trams in 1963

door Maurits van Witsen

Na mijn tochten op de omvangrijke Belgische tramnetten en de stervende Franse trams werd het tijd om eens naar onbekende oorden te reizen waar de tram nog een belangrijke rol te vervullen had, namelijk achter het toenmalige IJzeren Gordijn. Dit geschiedde voor het eerst in 1963, maar omdat de modernisering daar nog sterk op West-Europa achterliep, was er nog flink wat historie te beleven.

Trein en tram in de Zweedse metropool

door Herman Wilmer

Het hoofdstedelijk gebied van Zweden, de provincie Stockholms län met zo’n 2,2 miljoen inwoners, is een van snelst groeiende metropolen in de wereld. Om de groei in goede banen te leiden, is een ambitieus programma opgesteld om de luchtverontreiniging terug te dringen en het stedelijke gebied goed bereikbaar te houden. Plannen maken is één ding, besluiten om ze uit te voeren een tweede. Zweden overwegen voorstellen goed; is het besluit genomen, dan voeren ze dat ook uit.

Wisseling van de wacht in Duitsland

door Frans Blanker en Raymond Kiès

De ingangsdatum van de nieuwe dienstregeling is het logische moment om nieuwe vervoercontracten en -concessies in te laten gaan. In Duitsland is het aanbesteden van exploitatiecontracten voor regionaal spoorvervoer gemeengoed, zodat in diverse regio’s oude vervoerders verdwijnen en nieuwe verschijnen of terugkeren. Onvermijdelijk valt daarbij de term Ersatzkonzept.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer