Op de Rails – 2016 – nr. 8 (augustus)

Sleutelproject Breda

door Sjoerd Eeftens

Door de aanleg van de Hogesnelheidslijn-Zuid zou Breda rechtstreekse treinverbindingen met Schiphol en Amsterdam en met België krijgen en daarmee de belangrijkste spoorpoort naar het zuiden worden. Dat maakte het nodig de stationsomgeving aan te passen. Ook moest de infrastructuur geschikt gemaakt worden voor het ontvangen van meer reizigerstreinen. Bovendien bood het langzamerhand buiten gebruik geraakte goederenemplacement mogelijkheden voor stadsontwikkeling op grotere schaal.

De trage groei van het Gentse tramnet

door Luc Koenot

Op 6 november wordt de uitbreiding van het Gentse tramnet naar Zwijnaarde officieel geopend. Dat is meteen de laatste uitbreiding voor de komende jaren, want alle andere plannen zijn begraven of liggen in de diepvriezer. Gent wordt altijd wat stiefmoederlijk bedeeld in vergelijking met Antwerpen. De geschiedenis van het trambedrijf bestaat dan ook uit een aaneenschakeling van niet uitgevoerde plannen en niet nagekomen beloftes.

25 jaar ICE (vervolg op OdR 2016-7)

door Sjoerd Bekhof

Zonder dat nog kon worden voorzien dat de Deutsche Demokratische Republik (DDR) op zijn einde liep, werd besloten de lijn Hannover – Berlijn op te waarderen tot Ausbau- und Neubaustrecke. De Deutsche Bundesbahn wilde af van de transittreinen en had het plan West-Berlijn op te nemen in het Intercitynet. De uitwerking van dit plan duurde jaren, vooral door de taaie onderhandelingen met de DDR-vertegenwoordiging.

Een baanbrekend tramtype herleeft

door Maurits van den Toorn en Wim Beukenkamp

Eind 1932 stelde de NZH voor de verbinding Haarlem – Leiden nieuw materieel in dienst, tien zogenoemde Tweelingstellen van de serie A600. Het waren de eerste moderne gelede trams in Nederland. Jammer genoeg zijn ze na opheffing van de laatste NZH-tramlijn in 1961 gesloopt en herinnert er niets meer aan dit ooit baanbrekende materieel. Maar daar gaat verandering in komen.

U kunt dit nummer of deze jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer