Op de Rails – 2016 – nr. 2 (februari)

Vluchtelingencrisis en de spoorwegen

door John Krijgsman

De voortdurende oorlogssituatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika maakte dat het aantal vluchtelingen dat naar Europa wil reizen in 2015 enorm toenam. Een zo grote stroom van op drift geraakte mensen had Europa sinds 1945 niet meer gezien. Op het continent met het dichtste spoorwegnet van de wereld werden de spoorwegen tegen wil en dank onderdeel van deze volksverhuizing. Terwijl uitpuilende treinen een deel van de mensen steeds van de ene landsgrens naar de volgende brachten, volgde een grote massa te voet de spoorwegen als leidraad naar het noorden.

Inzet van het NS-materieel

door J.M. ten Broek

De krimp van het materieelpark van NS Reizigers door de afvoer van plan V valt samen met een periode van groei in het reizigersvervoer, waardoor reikhalzend wordt uitgezien naar de terugkeer van stammen DDM-1 en de komst van de Flirt. Het verdwijnen van plan V en de reconstructie van de treindienst op de Kennemerlijn veroorzaakten flinke verschuivingen in het sprintersegment van het materieel, vooral bij de enige echte Sprinters.

Trams in Oost-Frankrijk in 1949

door Maurits van Witsen

Hoewel Grenoble in Oost-Frankrijk is gelegen, kon ik de ligging daarvan ook als zuidoostelijk beschouwen en mijn vorige artikel in OdR 2015-9 ermee afsluiten. Een niet zo lange treinreis voerde me vervolgens naar Lyon, dat toen de derde stad van Frankrijk was. Inmiddels heeft deze metropool Marseille in omvang voorbijgestreefd.

U kunt dit nummer of deze jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer