Op de Rails – 2016 – nr. 2 (februari)

Vluchtelingencrisis en de spoorwegen

door John Krijgsman

Op 18 augustus 2015 staat op het grensstation Gevgelija te midden van een grote groep wachtende migranten elektrische locomotief 441-108 van de Macedonische spoorwegen klaar met twee rijtuigen om de nachttrein van Thessaloníki naar Belgrado te versterken.Foto: Demotix / Björn Kietzmann.

De voortdurende oorlogssituatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika maakte dat het aantal vluchtelingen dat naar Europa wil reizen in 2015 enorm toenam. Een zo grote stroom van op drift geraakte mensen had Europa sinds 1945 niet meer gezien. Op het continent met het dichtste spoorwegnet van de wereld werden de spoorwegen tegen wil en dank onderdeel van deze volksverhuizing. Terwijl uitpuilende treinen een deel van de mensen steeds van de ene landsgrens naar de volgende brachten, volgde een grote massa te voet de spoorwegen als leidraad naar het noorden.

Inzet van het NS-materieel

door J.M. ten Broek

Een Intercity direct Amsterdam – Breda, gereden door Traxx E186 109 met een ingekorte stam voor de dienst Den Haag – Eindhoven, op de fly-over naar de HSL bij Rotterdam Lombardijen; 28 december 2015.Foto: René de Boon.

De krimp van het materieelpark van NS Reizigers door de afvoer van plan V valt samen met een periode van groei in het reizigersvervoer, waardoor reikhalzend wordt uitgezien naar de terugkeer van stammen DDM-1 en de komst van de Flirt. Het verdwijnen van plan V en de reconstructie van de treindienst op de Kennemerlijn veroorzaakten flinke verschuivingen in het sprintersegment van het materieel, vooral bij de enige echte Sprinters.

Trams in Oost-Frankrijk in 1949

door Maurits van Witsen

Het eindpunt Pont du Canal van de stadslijn in Colmar met motorrijtuig 13 op 16 augustus 1955. Foto: Maurits van Witsen.

Hoewel Grenoble in Oost-Frankrijk is gelegen, kon ik de ligging daarvan ook als zuidoostelijk beschouwen en mijn vorige artikel in OdR 2015-9 ermee afsluiten. Een niet zo lange treinreis voerde me vervolgens naar Lyon, dat toen de derde stad van Frankrijk was. Inmiddels heeft deze metropool Marseille in omvang voorbijgestreefd.