Op de Rails – 2016 – nr. 11 (november)

Veteranen in dagelijkse dienst

door Raymond Kiès en Maurits van den Toorn

In dit themanummer komen stoomlocomotieven, dieseldinosauriërs, elektrische veteranen en ‘gewone’ trams aan bod. Railvoertuigen die de leeftijdgrens van een halve eeuw ten dele al ruimschoots gepasseerd zijn, maar desondanks in West-Europa regelmatig nog in de normale dienst te zien zijn.

Plandampf – Kwart eeuw stoom volgens spoorboekje

door Bart van ’t Grunewold

Tussen 3 en 5 oktober 1990 werden drie dagen lang tussen Saalfeld en Camburg treinen uit de normale dienstregeling door stoom locomotieven getrokken. Het was de eerste Plandampf en naar later bleek, zeker niet de laatste.

Dieseldinosauriërs op het Britse spoor

door Sicco Dierdorp

Het Verenigd Koninkrijk heeft de naam vast te houden aan nostalgie en tradities, ook op het gebied van de spoorwegen. Nergens anders ter wereld is de dichtheid van museumspoorlijnen zo groot en het normale spoorwegnet wordt regelmatig gezien als ouderwets en achterhaald, amper ontwikkeld sinds de Victoriaanse tijd, tot handbediende overwegen en mechanische beveiliging aan toe. Op het eerste gezicht is het dus niet een al te grote verrassing dat er in de normale dienst nog aanzienlijke hoeveelheden bejaarde diesellocomotieven te vinden zijn.

De oudjes doen het nog best – Oud trammaterieel in de normale dienst

door Marco Moerland

De boventitel van dit artikel roept twee vragen op. Wat is oud? Materieel dat (veel) ouder is dan de min of meer gangbare leeftijd of afschrijvingstermijn van dertig tot veertig jaar. Het is ook ‘the eye of the beholder’, want wat je zelf hebt zien komen, is gevoelsmatig helemaal niet oud. De tweede vraag is: wat is normale dienst? Ook dat is niet altijd even duidelijk. Zo was lijn 7 in Stockholm een museumlijn met oude trams, maar die zijn vervangen door modern lagevloermaterieel.

Elektrische veteranen in actie

door Raymond Kiès en Bastiaan Luytjes

In West-Europa rijdt nog een aantal elektrische locomotieven in de normale dienst dat de leeftijdsgrens van vijftig jaar heeft bereikt of zelfs al overschreden heeft. Hiervan is een aantal eigendom van particuliere vervoerders, maar er zijn ook verhuurbedrijven die oudere tractiemiddelen aanbieden en verenigingen en spoorwegmusea zien door de verhuur van hun ‘stukken’ kans om de kas te vullen. In Frankrijk, Zwitserland en Duitsland maken de nationale spoorwegmaatschappijen nog op beperkte schaal van oude trekkrachten gebruik.

De ‘Bolle Neuzen’ – Nog actief tussen Noord- en Zuid-Europa

door Date Jan de Vries

In de jaren vijftig bracht het Zweedse bedrijf Nydqvist och Holm AB (Nohab) uit Trollhättan onder licentie van General Motors (Electro-Motive Division) een diesellocomotief op de baan die anno 2016 nog steeds actief is. Een markante locomotief met een bolle neus. Zodoende kreeg de locomotief al snel de bijnamen ‘Bolle Neus’, ‘Nohab’ of zelfs ‘Kartoffelkäfer’.

U kunt dit nummer of de vorige jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer