Op de Rails – 2015 – nr. 10 (oktober)

Goederenvervoer in Nederland

door Emiel de Block

Momenteel zijn er geen grote wijzigingen te noteren in het Nederlandse railgoederenvervoer. Wel is er een aantal nieuwe intermodale shuttles vanaf onder andere de Moerdijk en Geleen en naar de zelden gebruikte Holland Container Terminal (HCT) in het Amsterdamse haven gebied. Het vervoer van containers, wissellaadbakken en combitrailers van en naar het achterland groeit al enkele jaren.

Trams rond Gotha

door Raymond Kiès

Zo’n vijfentwintig jaar geleden bezocht een groepje Nederlanders regelmatig Eisenach en Gotha op zoek naar auto’s van DDR-makelij om zich ook in eigen land in stijl te kunnen verplaatsen. Enkele hiervan deelden de liefde voor Trabanten en Wartburgen met die voor het railvervoer, zodat met een schuin oog ook naar treinen en trams werd gekeken. Daarbij konden vooral de trams in Gotha en op de Thüringerwaldbahn op grote sympathie rekenen.

Het materieel ’64 (vervolg op OdR 2015-8)

door J.M. ten Broek

Tijdens de late jaren zeventig en de jaren tachtig van de vorige eeuw waren treinstellen plan V nogal vaak betrokken bij botsingen en aanrijdingen. Op een park van 246 treinstellen is dat op zichzelf niet zo verwonderlijk, maar opvallend is wel hoeveel plan V’s dermate zware schade opliepen dat zij soms jaren uit de roulatie waren.

Modernisering in Hongarije

door Maurits van den Toorn

In Hongarije zijn vier trambedrijven: het nog steeds gigantische bedrijf in de hoofdstad Budapest en drie kleine bedrijven in de provinciesteden Debrecen, Miskolc en Szeged. De kleintjes opereerden lange tijd onder de vleugels van het bedrijf van Budapest en moesten het stellen met afleggertjes van de grote broer. Van de eenvormigheid die daardoor ontstond is tegenwoordig geen sprake meer. Sinds de jaren negentig hebben de vier bedrijven zich elk op eigen wijze gemoderniseerd.

U kunt dit nummer of deze jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel vorige jaargang
bestel oud nummer