Op de Rails – 2015 – nr. 1 (januari)

Het materieel ’64 (vervolg op OdR 2014-5)

door J.M. ten Broek

Gemeten naar het aantal treinstellen vormde plan V met 246 stuks verreweg de grootste materieelserie die NS bezat en alleen al daardoor was het, samen met de 31 plan T’s, lange tijd beeldbepalend voor het spoorwegbedrijf. Net als plan T een paar jaar geleden rijdt een aantal stellen plan V intussen al meer dan 45 jaar en naar verwachting komen daar nog wel twee jaar bij.

Trams in Noord-Frankrijk na 1945

door Maurits van Witsen

Zoals aangekondigd in mijn artikel over de naoorlogse Franse trambedrijven in OdR 2014-9, waarin ik mij heb beperkt tot een algemeen overzicht en een nadere detaillering van het gebied rond Lille,beschrijf ik in volgende artikelen mijn verdere reizen door Frankrijk. Uiteraard heb ik mij eerst gericht op het meest nabije Noordwest-Frankrijk, dat ik al in 1948 kon bezoeken. Dat gebeurde nochtans via een ongebruikelijke omweg.

Varende treinen (vervolg op OdR 2014-8)

door John Krijgsman

Het verplaatsen van goederenwagens over water speelde zich ook af op een aantal meren, onder andere op de Bodensee en op meren in Zwitserland en Italië. De laatste treinveerdienst over een Europees meer hield het zelfs uit tot 1998. Vervolgens nemen we een kijkje bij de Italiaanse veerdiensten naar Sardinië en Sicilië. De ene is opgeheven, de andere is nu de drukste en interessantste treinveerdienst van Europa.

U kunt dit nummer of de laatste jaargang bestellen (indien voorradig) via onze webwinkel:
bestel dit nummer
bestel laatste jaargang
bestel oud nummer