Op de Rails – 1999 – Nr. 6 (Juni)

De spoorwegdienstregeling 1999/2000

door Bert Steinkamp

Het jaarlijkse overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de treindienstregeling. De veranderingen in de binnenlandse dienst zijn zeer beperkt gebleven, maar de verbindingen met Duitsland zijn op een aantal punten ernstig verslechterd. Zo doet de trein naar Berlijn nu een half uur langer over de rit, terwijl enkele treinen niet verder komen dan Amersfoort of Hengelo. De sneltreinen tussen Eindhoven en Keulen zijn helemaal verdwenen.

Omloop van het materieel van NS Reizigers

door J.M. ten Broek

Ook bij de materieelomloop zijn er weinig grote wijzigingen. Een van de opvallendste zaken is de inzet van drie stammen getrokken rijtuigen op de IJssellijn, met als gevolg daarvan het vertrek van drie stammen DD-IRM naar de Oude Lijn. Wel vallen in de loop van dit jaar grotere veranderingen te verwachten, zoals de inzet van Belgische K4-rijtuigen, om het groeiende materieeltekort aan te pakken.

Stoom Stichting Nederland in een nieuw onderkomen

door Remmo Statius Muller

De SSN heeft sinds vorig jaar een nieuw depot in Rotterdam Noord. Een verslag van de omzwervingen die de SSN in de loop van de jaren heeft moeten maken, en een beschrijving van de nieuwe locatie.

NVBS opent eigen site op Internet

door Werkgroep Internet

De aankondiging van de eigen site van de vereniging, met een overzicht van wat er op de site te vinden is.

De metrobus van Rouen

door Gerard Stoer

Eind 1994 opende Rouen als vijfde stad in Frankrijk een trambedrijf. Een beschrijving van dit bedrijf, dat altijd veel minder in de schijnwerpers heeft gestaan dan de nieuwe trambedrijven in Nantes, Grenoble en Straatsburg.