Uit de geschiedenis van de NVBS


Afscheid houten rijtuigen, 25 jaar NVBS (1956)

Lengte 9 minuten, samenstelling Ton Pruissen.

Op 16 juni 1956 vierde de NVBS haar 25-jarig jubileum met een excursietrein die tevens de laatste trein van NS was met houten rijtuigen. De trein wordt getrokken door de 3737, toen al ‘gepromoveerd’ tot museum­locomotief. De voornamelijk vanuit de rijdende trein opgenomen scènes geven een fascinerend beeld van een Nederland dat niet meer bestaat. De ‘houten trein’ vertrekt vanaf Den Haag Staatsspoor en rijdt via Den Haag Hollands Spoor, Schiedam, Gouda en Harmelen naar het Amsterdam Amstel Station. In Gouda is een korte stop waarbij stroomlijnstellen en elektrische locomotieven vol minachting langs onze trein stuiven. In Amsterdam Amstel wordt overgestapt in een gloednieuwe Hondekop. De film eindigt met de aankomst in Den Haag Hollands Spoor.


Met het Strijkijzer op stap (1967)

Lengte 5½ minuten, samenstelling Ton Pruissen.

Op 16 december 1967 reed locomotief H 52 van de HTM, bijgenaamd “Het Strijkijzer”, met vier Blokken­doos­rijtuigen over de oude tramlijn naar Scheveningen Duinstraat. Uiteraard was dit een NVBS-excursie, wie anders had de HTM zo gek kunnen krijgen? Aad de Wolf volgde de tramtrein zowel op de heen- als de terugreis. Enkele aanvullende beelden zijn afkomstig van Hans van Engelen. Deze excursie werd voortgezet met een stoomrit over de WSM-lijn naar Loosduinen, zie de film “Westland Expres” hieronder.


Westland Expres (1967)

Lengte 13 minuten, samenstelling Ton Pruissen.

Op 15 en 16 december 1967 waren er stoomritten op de WSM-lijn Delft – Naaldwijk – Loosduinen. Dit was het afscheid van deze lijn, die twee weken later gesloten zou worden, en tegelijkertijd het eerste publieke optreden van de Tramweg Stichting, waaruit later de Stoomtram Hoorn – Medemblik zou ontstaan. De rit van 15 december was voor het gezelschap “Leeghwater”. De rit van 16 december was een NVBS-excursie en is tevens het onderwerp van deze film. We zien o.a. hoe men zich de ogen uitwrijft bij het ontwaren van een stoomtram in de straten van Naaldwijk. Camera: Ton Pruissen, Aad de Wolf.


NVBS Drielandenrit (1967)

Lengte 11 minuten, geen geluid.

Tijdens de NVBS Drielandenrit op 18 juni 1967 werd in Luik het gehele resterende tramnet (ex-RELSE) bereden met de motorrijtuigen 45, 51, 56, 301 en 305 naar Seraing en Flémalle, met een bezoek aan het depot. Lees het excursieverslag in Op de Rails van februari 1968.


Afscheid van de locomotieven serie 1000, 1979 en 1981

Lengte 3 minuten, samenstelling Ton Pruissen.

In 1979 mag de 1001 nog de Bergland Expres rijden. Twee jaar later is het afgelopen; in de sneeuw neemt de NVBS afscheid van deze locserie. Gefilmd door Aad de Wolf.


Een NVBS-avond in 1981

Lengte 8 minuten. Gefilmd door Jur Deijs.

In 1981 maakte Jur Deijs filmopnamen van twee NVBS-bijeenkomsten in de Cabotstraat in Amsterdam. Deze film bevindt zich nu in het archief van de SNR. In dat archief willen we graag vastleggen wie er op deze film te zien zijn. Vooral dankzij Erik Swierstra hebben we veel informatie kunnen toevoegen aan de film. Herken jij nog andere personen? Mail dan naar filmarchief@nvbs.com. (Eerder gepubliceerd in NVBS Actueel, januari 2019.)


50 jaar NVBS (1981)

Lengte 25 minuten. Gefilmd door Jan Bonthuis.

In 1981 vierde de NVBS haar vijftigjarig jubileum. Jan Bonthuis maakte film­opnamen van de bijzondere tram- en trein­ritten in dat jaar. We zien onder andere beelden van de tramparade in Amsterdam op 17 mei 1981 en van de stoomritten tussen Amersfoort en Leusden in september 1981. Als bonus opnamen van museumtrams in Den Haag op 15 mei 1982 en enkele beelden van het NVBS-jubileum in september 1991.

In het filmarchief van de SNR bevindt zich ook een door Ton Pruissen samen­gestelde film: Stoom ’81 (alleen te zien als je bent ingelogd als NVBS-lid).


Stoom ’91

Lengte 1 uur.

Stoomlocomotieven in Amsterdam. Gefilmd door Frits Pontvuijst tijdens het zestigjarig NVBS-jubileum in 1991.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 29 augustus 2023.