Spoorwegmuseum en Oosterspoorweg


NS 3737 naar het Spoorwegmuseum

Lengte 5 minuten.

Twee zwart-witfilms van Jan Blijerveld. De films duren elk 2½ minuut. In de eerste film zien we stoomlocs in actie bij de Gelderse Tramwegen in 1957. In de tweede film zien we de laatste rit van de laatste stoom­locomotief: loc 3737 verhuist naar het Spoorwegmuseum op 7 januari 1958.


De laatste Buffel

Lengte 5 minuten.

Op 29 augustus 2018 werd de laatste Buffel (DM’90 3426) overgebracht naar het Spoorwegmuseum. Hiermee kwam een eind aan het dieseltijdperk bij de Nederlandse Spoorwegen. De rit van Blerick naar het museum werd gereden door Bernd-Jan Kraan. Hier nam Peter-Paul de Winter het treinstel officieel in ontvangst van NS. In dit filmpje vertelt hij hoe blij het museum met dit treinstel is, en ook dat het zeker de bedoeling is dat ermee gereden blijft worden. Gefilmd door Nico Spilt.


De laatste dagen van kruising Blauwkapel

Lengte 3 minuten.

In mei 2022 werd de bijzondere kruising bij Utrecht Blauwkapel opgebroken. Kort daarvoor werden er filmopnamen gemaakt door Mark Vermaat, Richard Reijersen en Nico Spilt. We zien beelden vanuit de lucht en vanuit een van de laatste treinen die over de kruising reden naar het Spoorwegmuseum. Lees ook dit artikel.


Onder stoom (1996, 1998)

Lengte 48 minuten.

Opnamen door Frits Pontvuijst van stoommanifestaties op de Maliebaan in Utrecht, in 1996 en 1998.


Malaiebaanstation 150 jaar (2024)

Lengte 30 minuten.

Het Maliebaanstation werd op 10 juni 1874 geopend door de Hollandsche IJzeren Spoorwegmaatschappij als Utrechtse halte op de Oosterspoorlijn. Na de sluiting als reizigersstation werd het station aangewezen als nieuwe plek van het Spoorwegmuseum. In een tentoonstelling blikte het museum in 2024 terug op de lange geschiedenis van het Maliebaanstation. In dit filmpje is de opening van deze tentoonstelling te zien met Ton van den Berg (spreekstalmeester), Leontien Lems (directeur Spoorwegmuseum), Arjan den Boer (historicus, gastconservator), Evelien Pieterse (conservator). Camera, montage en aanvullende beelden door Nico Spilt.


Oosterspoorweg Express (2024)

Lengte 10 minuten.

Op 8 juni 2024 reed de Oosterspoorweg Express een aantal maal tussen Amersfoort, Baarn, Hilversum en het Spoorwegmuseum. Dit ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van de Oosterspoorweg. Zie NVBS Actueel juni 2024 voor meer over dit jubileum. Gefilmd door Nico Spilt.


Deze pagina is voor het laatst aangepast op 6 juli 2024.