Railhistorie

[let op: er moeten nog foto’s bij die de tekst ondersteunen; suggesties staan steeds tussen vierkante haakjes in cursief] [Op een nieuwe pagina:]

Kopje: Duik in de railhistorie bij de NVBS

Wil je meer weten over de historie van trein, tram of metro. Uit nieuwsgierigheid of ter ontspanning? Kijk dan eens rond op deze website met duizenden foto’s, tientallen films en (binnenkort) uitgebreide overzichten van de vele documenten en gebruik de zoekfunctie.

[afbeelding/screenshot van de zoekfunctie van de nieuwe website]

Diepgaand onderzoek
Doe je serieus en grondig onderzoek naar de geschiedenis van het railvervoer, dan ben je bij de NVBS in goede handen. Als journalist, student, (amateur-)historicus, railliefhebber of als lid van een plaatselijke historische vereniging. Via onderstaand stappenplan haal je maximaal rendement uit je onderzoek bij de NVBS. Dat doen we aan de hand van het voorbeeld van de spoorlijn Rotterdam – Hoek van Holland.

Stap 1: formuleer een onderzoeksvraag
Stel een onderzoeksvraag op die de lading dekt en aangeeft wat je einddoel zal zijn. Dat helpt bij het beperken van het onderwerp.

[Op papier geschreven en dan afgebeeld: “publicatie van de geschiedenis spoorlijn Rotterdam – Hoek van Holland en de invloed op de lokale economie”]

Stap 2: kijk eerst op internet
Via de zoekmachines en Wikipedia kom je vast al veel bruikbare informatie op het spoor. Vergeet ook de vele topografische kaarten niet.

[screenshot van Google met de ingevulde vraag: “geschiedenis spoorlijn Rotterdam – Hoek van Holland wiki”]

Stap 3: kijk op de NVBS-website
Via films, foto’s en tekeningen leer je veel over het railverleden. Noteer de informatie uit die bronnen. Bijvoorbeeld dat de lijn in Schiedam begint en niet in Rotterdam.

[foto van een trein in Hoek van Holland]

Stap 4: de NVBS-Bibliotheek
Je hebt waarschijnlijk de hoofdlijnen in de informatie nu rond. Nu komt het stadium van de verdieping. Raadpleeg de catalogus van de NVBS-Bibliotheek. Maak een keuze uit de vele tienduizenden boeken, duizenden dvd’s en de honderden jaargangen (tijdschriften). Misschien nog belangrijker: leg je onderzoeksvraag voor aan een van de medewerkers. Zij helpen graag en zijn deskundig.

[foto NVBS-Bibliotheek]

Stap 5: de NVBS-Railverzamelingen
De kans bestaat dat je nog steeds detailvragen hebt. Ook daar heeft de NVBS meestal de expertise om je verder te helpen. Bij de NVBS-Railverzamelingen (de archiefafdeling van de NVBS) zitten specialisten die je kunnen helpen met die vragen en de verwijzing naar de uitgebreide documentatie of naar andere archieven buiten de NVBS. De medewerkers van de bibliotheek weten precies bij wie je moet zijn.

[foto van een map met documentatie over de Hoekse lijn]

Stap 6: Raadpleeg een deskundige
De NVBS bezit een enorm netwerk van specialisten op railgebied. Bij niet opgeloste onderzoeksvragen kunnen de deskundigen van de NVBS-Railverzamelingen je in contact brengen met deze superspecialisten. Al was het maar om nog een blik te werpen op het manuscript of de conceptpublicatie of -scriptie.

[geen foto]