Spoor- en tramkaartjes

Vervoerbewijzen spoor- en tramwegen Nederland

Al vanaf het prille begin hebben de spoor- en tramwegbedrijven voor administratie en controle allerlei soorten, vaak bontgekleurde vervoerbewijzen uitgegeven. Het vervoerbewijs, ofwel het ′spoorkaartje′ of ‘tramkaartje’, heeft een zeer gevarieerde ontwikkeling doorgemaakt, wat geleid heeft tot een grote verscheidenheid aan kaartsoorten voor de meest uiteenlopende categorieën reizigers. De komst van nieuwe tariefsystemen zoals strippenkaart en sterabonnement veranderde daar niets aan. Ook met de invoering van de OV-chipkaart zal deze ontwikkeling beslist niet afgesloten zijn.

De collectie omvat naar schatting 40.000 vervoerbewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perronkaartjes, biljetten voor militairen en landverhuizers, tienrittenkaarten, trajectabonnementen, vrijvervoerkaarten. Ook allerhande biljetten voor inter­nationaal spoorvervoer.

Wat betreft de spoorwegen is er naast vervoerbewijzen veel documentatie, zoals tarieffolders, dienstvoorschriften, modellenboeken, boeken en tijdschriftartikelen over dit onderwerp.

Contactpersonen

vervoerbewijzen spoorwegen Gerrit van Straaten spoorwegvervoerbewijzen@nvbs.com

033-4614061

vervoerbewijzen tramwegen Marco Moerland tramvervoerbewijzen@nvbs.com

Inventarissen en achtergrondinformatie

Voor de spoorwegvervoerbewijzen zijn de volgende documenten beschikbaar:

Beschrijving collectie spoorwegvervoerbewijzen

Inventaris documentatie spoorwegvervoerbewijzen

Bundel nuttige overzichten spoorwegvervoerbewijzen

De bundel ‘nuttige overzichten’ bevat lijsten van (o.a.) aanwezige stations, haltes en reisbureau’s met bijbehorende codes en afkortingen van NS. Ook een overzicht van de ingangsdata van tarieven met de daarbij gebruikte symbolen en codes. Deze overzichten kunnen van nut zijn als je zelf kaartjes verzamelt.