Documentatie op papier

Documentatie tramwegen Nederland en voormalige koloniën

Op tramgebied bevat onze collectie een zeer gevarieerde hoeveelheid materiaal. Van sommige trambedrijven is er bijzonder veel aanwezig, van andere vrijwel niets. Zo zijn er tramdienstregelingen, zij het verre van volledig. Verder veel door de bedrijven uitgegeven folders en aanverwante parafernalia, natuurlijk vooral afkomstig van de drie stadstrambedrijven uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Voorts een zeer grote hoeveelheid door W.A. Askamp overgeschreven krantenberichten, voornamelijk uit Haagse en Arnhemse dagbladen; correspondentie van tramwegbelangstellenden uit de oertijd van onze vereniging; grote delen van de verzameling NZH-zaken van G.J. de Swart; de documentatie die door H.J.A. Duparc is bijeengebracht (waarbij ook Nederlands-Indië redelijk is vertegenwoordigd, naast een overstelpende hoeveelheid Amsterdams materiaal).

Documentatie spoorwegen Nederland en voormalige koloniën

Op spoorgebied omvat onze collectie een grote verscheidenheid aan bedrijfsdrukwerk, reglementen, voorschriften en dienstregelingen van NS en zijn voorgangers. Enkele topstukken uit de verzameling zijn:

  • Opgave van het tijdsverloop der verschillende ritten van Haarlem naar Amsterdam, van en met den 1 Junij tot en met den 15 July 1840
  • Locomotiefkronieken 1892-1921, met de levensloop van alle HSM-stoomlocomotieven in die jaren
  • ‘Album van locomotieven en tenders’ van NCS, HSM, SS en NS
  • BVS – bedieningsvoorschriften van stations en baanvakken.

Krantenknipsels

Zowel op spoor- als op tramgebied is een uitgebreide hoeveelheid krantenknipsels aanwezig. De knipsels bieden in veel gevallen een fascinerend ooggetuigenverslag van gebeurtenissen op railgebied in zowel de oertijd van het railvervoer als in het recente verleden. In verband met de vele bronnen en media die tegenwoordig beschikbaar zijn bevat de verzameling alleen knipsels gedateerd vóór 1 januari 2000.

Contactpersonen

documentatie tramwegen Nederland Dirk Eveleens Maarse documenttram@nvbs.com

026-3217883

documentatie spoorwegen Nederland Evert Heusinkveld

Evert van Laar

documentspoor@nvbs.com

070-3654971

Inventarissen

Aan het maken van inventarissen van belangrijke onderdelen van de collectie wordt gewerkt. Gereed zijn:

Inventaris tram Amsterdam: AOM, GTA en GVBA

Inventaris tram Den Haag